OGLASIO SE I TRAMP: Evo šta je rekao nakon napada na snage SAD u Iraku (FOTO)

Obavezno pročitajte

Iranske snage izvršile su napad na baze sa američkim vojnicima u IrakuIran je ispalio više od 12 balističkih projektila na najmanje dve vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici, potvrđeno je iz Pentagona. 

Rakete su lansirane sa teritorije Irana, a odgovornost za napad je preuzela iranska Revolucionarna garda.

Mapa na kojoj se vide vojne baze Al Asad i Irbil u Iraku

Pogođene su baze Al Asad i Irbil. Još nije zvanično saopšteno da li ima žrtava.

- Advertisement -

„Radimo na tome da utvrdimo razmere napada„, rekao je portparol Pentagona

Iranska Revolucionarna garda, koja je preuzela odgovornost za napad, u saopštenju je navela da su napadi na baze „osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasema Sulejmanija“.

Takođe upozoravaju saveznice SAD da će njihove zemlje biti napadnute ako budu učestovovale u napadima na Iran.

Jedan od komandanta Revolucionarne garde rekao je iranskim medijima da su raketni napadi na američke mete u Iraku prvi korak i da Teheran neće štedjeti Amerikance.

„Američki predsednik Donald Tramp trebalo bi da razmisli o povlačenju snaga iz regiona, da ne bi bile u našem dometu“, prenela je iranska državna televizija, citirajući neimenovanog komandanta.

Američka Federalna uprava za aviosaobraćaj saopštila je u utorak veče da će zbog iranskog napada zabraniti američkim kompanijama da lete u vazdušnom prostoru iznad Iraka, Irana, Omanskog zaliva i voda između Irana i Saudijske Arabije.

Uprava je saopštila da je odluka o zabrani donesena „zbog pojačanih vojnih aktivnosti i povećanih političkih tenzija na Bliskom istoku, koji predstavljaju rizik po američku civilnu avijaciju“.

Na napad su reagovala i svetska tržišta. Vrednost ključnih indeksa na berzama u Aziji je naglo pala, dok je porasla cena zlata i nafte. Cena sirove nafte u Sjedinjenim Država porasla je za gotovo 5 odsto zbog strahovanja da bi eventualni sukob mogao da utiče snabdevanje naftom.

Predsednik SAD se oglasio povodom napada, i rekao da je situacija pod kontrolom, kao i da još uvek sagledavaju posledice napada. On je u objavi na Tviteru pohvalio odbrambene snage SAD, i najvaio obraćanje javnosti ujutru.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Trodnevna žalost u srpskim sredinama na KiM

U srpskim sredinama na KiM  26., 27. i 28. septembar proglašavaju se danima žalosti povodom pogibije naših sugrađana u tragičnom...

Još priča na sličnu temu