20.5 C
Belgrade
utorak, 3 avgusta, 2021

ODREKAO SE VASLIJA OSTROŠKOG I NJEGOŠA: Milo legalizovao gej brakove

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Gej brakovi legalizovani u Crnoj Gori

Crnogorska Skupština usvojila je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola tako da će gej osobe imati ista prava kao heteroseksulani parovi, osim da usvajaju decu.

Zakon je predložila Vlada a izglasan je zahvaljujući glasovima opozicione Socijaldemokratske partije jer za njega nisu glasale manjinske stranke koje su deo vladajuće koalicije.

- Advertisement -

Zakon ne sadrži izričitu odredbu da gej osobe mogu da usvajaju decu, ali dozvoljava da se zajedno staraju o deci jednog od partnera, prenosi Beta.

Zakonom je predviđeno da gej osobe mogu da sklapaju brakove, da nasleđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na penziono i socijalno osiguranje, posete u bolnicama, da se zajedno brinu o deci, ali i obavezu da se staraju o detetu svog partnera ako nema bližeg srodnika.

Propisuje se i da partner koji nije roditelj deteta, mora da izdržava decu drugog partnera ako ona nemaju srodnike koji su po zakonu dužni da ih izdržavaju ili srodnici nemaju mogućnosti za to.

- Advertisement -

Obaveza partnera postoji i posle smrti roditelja deteta.

Zakonom je predviđeno da se partneru gej osobe koja ima dete, daje pravo da u hitnim slučajevima, kada detetu preti neposredna opasnost, donese odluku koja je najbolja za dete.

Zakon pre godinu dana nije prošao u parlamentu iako ga je predložila Vlada jer ga nisu podržale manjinske stranke.

Nevladine organizacije su ocenile da je usvajanje zakona istorijski korak u borbi za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori.

„Ne mogu da kažem da smo od danas potpuno jednaki, jer je put do stvarne i suštinske jednakosti tek pred nama, ali je načinjen veliki korak napred u prepoznavanju da mi, istopolni parovi, uopšte postojimo, rekao je John M. Barac iz LGBTIQ Socijalni Centar.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti