Odloženi pregovori vlasti Crne Gore i Mitropolije

Obavezno pročitajte

Pregovori ekspertskih timova Vlade i Episkopskog Saveta Srpske pravoslavne crkve (SPC) povodom Zakona o slobodi veroispovesti, koji su trebalo da budu nastavljeni sutra, odloženi su zbog situacije u vezi sa koronavirusom, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Iz Mitropolije su kazali da su dobili informaciju od Vlade da se zbog novonastale situacije u vezi virusa Covid-19 pregovori ekspertskih timova odlažu.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Foto: Beta

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Foto: Beta

– S obzirom na to da se radi o vanrednim okolnostima shvatamo i prihvatamo razloge odlaganja – naveli su iz MCP.

Oni su rekli da ih poverenje, koje je naročito narušeno poslednjih nekoliko meseci, obavezuje da ponove jasan stav kada je u pitanju „diskriminatorni Zakon“.

– Govorimo i u ime stotine hiljada nezadovoljnih građana koji su već tri meseca u veličanstvenim litijama jasno saopštili da ne pristaju na bezakonje i otimanje svetinja saopštivši da ovaj i ovakav Zakon je u spornim odredbama neprihvatljiv i neprimenljiv – istakli su iz MCP.

Prema njihovim rečima, to je razlog zašto žele da razgovaraju isključivo o njegovoj promeni, a ne primeni.

Litije u Podgorici, Foto: Direktno.rs

Litije u Podgorici, Foto: Direktno.rs

Iz Mitropolije su apelovali na sve državne organe da se uzdržavaju od svake vrste primene ili pripreme za primenu Zakona o slobodi veroispovesti. U MCP smatraju da bi se svaki jednostrani potez vlasti i eventualna zloupotreba u ovim vanrednim uslovima, negativno odrazili na dalji tok pregovora i udaljila od svakog kompromisa i dogovora.

Oni su poručili da ostaju spremni i otvoreni za nastavak pregovora na ekspertskom nivou čim se okolnosti promene i da budno prate sve što se dešava u vezi sa spornim Zakonom.

– Zbog nekih nedobronamernih medijskih komentara, koristeći i ovako ozbiljnu situaciju u borbi protiv Crkve, želimo da upoznamo javnost da su crkvene aktivnosti svedene na minimum, poštujući preporuke nadležnih institucija – navode iz Mitropolije.

Iz MCP su podsetili da su molitvene litije privremeno obustavljene odmah nakon izricanja mera o zabrani javnog okupljanja. Prema njihovim rečima, sledeći odluke i preporuke, doneta je odluka da Cetinjska Bogoslovija obustavi nastavu i raspusti sve đake kućama.

Kako su naveli, obustavljeni su časovi veronauke, probe horova i zakazanih predavanja, tribina i manifestacija, a preko crkvenih medija se svakodnevno vernici informišu o merama opreza.

– U tom smislu smo, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, obezbedili i gostovanja epidemiologa i ostalih stručnjaka iz ove oblasti.

Ocenjuje se da sve to pokazuje da Crkva svoje aktivnosti prilagođava aktuelnom stanju u Crnoj Gori i svetu apelujući na savestan i odgovoran odnos svakog vernika.

Ostavite komentar

Najnovije objave

SPS iznenađen optužbama iz SNS, porodične razmirice ili kraj saradnje?

Problemi u raju, porodične razmirice, ili kraj decenijske saradnje SNS i SPS-a? To su mogući ishodi nakon što je...

Još priča na sličnu temu