ODGOVOR NA PLJAČKU RUSKE IMOVINE: Zašto je Putin uveo uredbu o spoljnoj upravi za zapadne kompanije

Obavezno pročitajte

Ukaz “O privremenom upravljanju određenom imovinom”, koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, po oceni ruskih eksperata, opomena je Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima zbog pokušaja zaplene ruske imovine i zamrznutih sredstava, kao i odgovor na agresivno ponašanje Zapada.

Ruski eksperti smatraju da je Rusija donela vrlo pametnu odluku koja će ovoj zemlji maksimalno pomoći da zaštiti svoje interese od nepromišljenih akcija Zapada.

- Advertisement -

Što se tiče privremenog upravljanja određenom imovinom, prema ukazu, ono se može primeniti na pokretnu i nepokretnu imovinu stranih lica povezanih sa neprijateljskim državama, hartije od vrednosti koje pripadaju tim licima, kao i imovinska prava koja se nalaze na teritoriji Rusije.

Opomena Amerikancima i njihovim saveznicima

Kako kaže za Sputnjik ruski politikolog Aleksej Makarkin, ukaz “O privremenom upravljanju određenom imovinom” je opomena Sjedinjenim Američkim Državama i njenim saveznicima.

„Ovo im je i signal da ako zaplene rusku imovinu, onda naša zemlja u ovom slučaju može da preuzme privremeno upravljanje zapadnim kompanijama. U ovoj uredbi ne govori se o konfiskaciji. Rusija zvanično ništa nikome neće oduzimati. Vlasniku će ostati kompanija, međutim njome će u ovoj slučaju verovatno upravljati Federalna agencija za upravljanje državnom imovinom (Rosimuščestvo)“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Prema mišljenju ruskog politikologa Aleksandra Špunta, Rusija je donela vrlo pametnu odluku.

„Naša zemlja može da pretpostavi da se ove neobične akcije od strane Zapada mogu nastaviti u vidu vansudske zaplene ruske imovine u inostranstvu. I zbog toga je ruska država preduzela neke privremene mere koje će omogućiti našoj zemlji da maksimalno zaštiti svoje interese od ovih njihovih nepromišljenih akcija. Međutim, Rusija kao odgovor na nelegitimne akcije u odnosu na svoje interese u inostranstvu ne čini potpuno iste akcije u odnosu na neprijateljske zemlje“, konstatuje naš sagovornik.

Odgovor na akcije neprijateljskih zemalja

Politikolog Jurij Svetov konstatuje da je ukaz „O privremenom upravljanju određenom imovinom“ dugo očekivan.

„Građani, poslovni ljudi, kao i mnogi stručnjaci dugo su apelovali na vlast da potpiše ovu uredbu iz razloga što naša zemlja mora da reaguje na pokušaje zaplene ruske imovine i zamrznutih sredstava. Ovim potezom Rusija je jasno stavila do znanja da će vlasti pojedinih država, čim pokušaju da konfiskuju našu imovinu, dobiti odgovor“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Mihail Deljagin, zamenik Državne dume i ekonomista, podsetio je da je u velikom broju zapadnih zemalja već duže vreme stvoren regulatorni okvir za stvarnu zaplenu imovine ruskih kompanija u inostranstvu, dok se privremeno upravljanje imovinom ruskih kompanija postepeno pretvara u stvarnu konfiskaciju imovine.

„Ukaz predsednika je blagovremen odgovor na ove agresivne akcije vlada neprijateljskih zemalja. Osim toga, uvođenje eksternog upravljanja omogućava da se zaustave rizici negativnog uticaja političke pozicije ovih zemalja na funkcionisanje sredstava koja su značajna za ekonomsku i energetsku bezbednost Rusije. Pored toga, ovaj pristup nam omogućava da obezbedimo stabilno poslovanje kompanija koje su značajne za nacionalnu ekonomiju“, izjavio je on.

Što se tiče spiska imovine nad kojom se već uvodi privremeno upravljanje, Makarkin kaže da nije isključeno da se ova lista u budućnosti neće proširiti.

„Sve zavisi od toga kako će se odnos između Rusije, Amerikanaca i njihovih saveznika dalje razvijati. Ako dođe do poboljšanja, onda će ovo biti samo privremeno upravljanje akcijama, a ako dođe do eskalacije, onda može doći do obostrane konfiskacije“, upozorava stručnjak.

Pokušaj kažnjavanja Rusije

Na pitanje zbog čega Sjedinjene Države i njihovi saveznici nastavljaju sa provokacijama i najavljuju mogućnost zaplene ruske imovine, Makarkin smatra da ove zemlje pokušavaju da kazne rusku državu zbog pokretanja specijalne vojne operacije.

„Oni smatraju da je Rusija navodno izvršila „napad“ na Ukrajinu i zbog toga vrše ovakve akcije“, objašnjava stručnjak.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimi Putin potpisao je u utorak ukaz o odgovoru na zaplenu ruske imovine u inostranstvu i ograničavanje imovinskih prava. Istom uredbom odobren je spisak imovine nad kojom se već uvodi privremeno upravljanje. Na njemu se nalaze akcije stranih akcionara kompanija „Junipro“ i „Fortum“.

U uredbi je takođe navedeno da se privremeno upravljanje imovinom neprijateljskih zemalja u Rusiji može prekinuti odlukom ruskog predsednika.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

IRENA VUJOVIĆ POSLALA PORUKU: Ološ hoće da vlada sa ološem!

Član predsedništva Srpske napredne stranke i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pružila je podršku predsedniku Aleksandru Vučiću, koji...

Još priča na sličnu temu