ODGOVOR LIBIJE TURSKOJ: „Danas objavljujemo džihad…

Obavezno pročitajte

Komandant Libijske nacionalne armije, maršal Haftar, snimio je video poruku i na taj načina objavio sveopštu mobilizaciju kako bi se sprečilo mešanje Turaka u libijski unutrašnji konflikt.

– Danas objavljujemo džihad i svropštu mobilizaciju. Oružje će biti dato i muškarcima i ženama, vojnicima i građanima – izjavio je Haftar u video poruci.

- Advertisement -

Kako kaže predsednik Turske Redžep Tajp Erdogan šalje svoju vojsku u sigurnu smrt.

Na sednici turskog parlamenta, poslanici vladajuće koalicije izglasali su da Turska pošalje trupe u Libiju kako bi podržala vladu koju su podržale Sledinjene Američke Države.

REAKCIJA RUSIJE, EGIPTA I OPOZICIJE U TURSKOJ

Oglasila se Rusija, šef komiteta Državne dume, Leonid Slucki rekao je da bi odluka parlamenta Turske može znatno da pogorša situaciju u Libiji i da je potrebno rešiti konflikt na miran način.

Zvanični Egipat osudio potez Turaka i izneo stav da bi mogao negativno da utiče na stabilnost mediteranskog regiona. Kairo je pozvao međunarodnu zajednicu da se pridruži i osudama.

Protiv slanja trupa bila je i najveća opoziciona partija u Turskoj, Republikanska narodna stranka, kako navode u saopštenju „Republikanci“ strahuju da bi mešanje moglo pogoršati situaciju i uvesti Ankaru u još jedan sukob velikih razmera. Ističu da ne žele sirijsku krizu u još jednoj državi.

Nina Stojanović

Ostavite komentar

Najnovije objave

MIŠA VACIĆ: Pobratimiti se sa Donjeckom

Kandidat za gradonačelnika Beograda i nosilac liste "Kad se vojska na Kosovo vrati" Miša Vacić kaže da će kada...

Još priča na sličnu temu