OD SUTRA NOVA MERA, KON: Ko bude bahat, neće moći da zaobiđe ZAKON!

0
2404

Kon o novoj odluci

Od sutra u 18 časova stupa na snagu odluka da državljani Srbije koji se vraćaju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih koronavirusom moraju elektronski da se prijave u sistem, i ako imaju simptome, da se jave u kovid ambulante, rekao je za RTS epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

On je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da građani koji se vraćaju u zemlju imaju obavezu da se elektronski prijave zdravstvenom sistemu, jer ne bi bilo dobro da svi odmah pojure u kovid ambulante.

Istakao je da se očekuje da u zemlju uđe više od 50.000 ljudi nedeljno i da nijedna inspekcija ni kontrola samoizolacije to ne bi mogla da izdrži.

Kako je objasnio, prijave je nešto što već postoji kao test samoprocene na portalu e-zdravlje i prilično je jednostavna, jer se ubacuju lični podaci.

kon,

Kaže da, čim se prijava izvrši preko tog sistema, osoba je rešila svoju građansku obavezu, a ako dobije neke tegobe kao što su povišena temperatura, gubitač čula ukusa i mirisa i ostale rspiratorne tegobe, onda se javlja u kovid ambulantu.

Kako je naveo, kada osoba dođe u ambulantu, tamo već postoje povratne informacije.

Od podataka koje je potrebno uneti tu su granični prelaz i datum prelaska, uz ostale lične podatke.

On kaže da je to mera gde kazna nije glavni način borbe, već je potrebno shvatiti da onaj ko se bahato ponaša, ne prijavi se, a dovede do posledica i zaražavanja, pogotovo ako dođe do tragičnih posledica, ne može da izbegne ono što piše u zakonu.

„Ja obično kažem, niko nije u konfliktu ni sa kim, nego je samo u sukobu sa zakonom“, poručio je on.

Zakon se primenjuje ako su posledice ozbiljne

Takođe objašnjava da se sve radi u hodu i da se tri nedelje mislilo da baš ništa ne može po tom pitanju da se uradi, ali će se siste za kratko vreme osposobiti da funkcioniše, i ne očekuje se da će svi bez problema unositi podatke.

„Ovo je samo podsećanje svakog građanina da to nije više njegova lična stvar da li će se javiti u ambulantu ili ne, znači mora da se javi ak ima tegobe“, ističe Kon.

Dodaje i da završetak nadzora podrazumeva odjavu posle deset dana.

Ističe da zakon može da se primeni samo u slučaju da su posledice ozbiljne i da se utvrdi da je to zbog bahatog ponašanja, odbijanja grašanske obaveze.

Kon navodi da je sistem napravljen tako da se sve završava za tridesetak sekundi. Ako neko ne zna da se eprijavi, može da mu pomogne neko, a i ako nema pomoć, može da je zatrađi od izabranog lekara..

Ostavite komentar