NAVALA ZA VAKCINE: Širom Srbije od ranih jutarnjih sati počela vakcinacija!

Obavezno pročitajte

U domovima zdravlja širom Srbije od ranih jutarnjih sati je veliki odziv građana za imunizaciju protiv influence već prvog dana, da ne dobiju grip ako se sudari s koronom.

Vakcinacija protiv sezonskog virusa gripa počela je juče, a u domovima zdravlja širom Srbije od ranih jutarnjih sati bili su penzioneri. Vakcinacija je ove godine posebno važna u slučaju da se sudare korona i grip.

U Domu zdravlja Savski venac bila je nekolicina najstarijih sugrađana, koji su prema već zakazanim terminima dolazili kod lekara opšte prakse po nalog za vakcinaciju, nakon koga su i vakcinisani. Dr Zoran Bekić, v. d. direktora DZ Savski venac u Beogradu, za Kurir ističe da je imunizacija protiv gripa u ovom periodu neophodna i da imaju dovoljan broj vakcina.

Nema straha

– Ako se pacijent vakciniše, u slučaju da dobije temperaturu, lekari će lakše posumnjati na koronu. Ako je vakcinisan protiv gripa, isključen je grip. Lekari će brže moći da postave dijagnozu korona infekcije i znaće da odreaguju na pravi način. Bojimo se da veliki broj pacijenata, koji može da zapljusne zdravstveni sistem, može biti i dodatno opterećenje u postupku adekvatne i pravovremene dijagnoze – objašnjava Bekić.

Red da primi cepivo čeka i Svetlana Kovačević (70), koja se redovno vakciniše protiv gripa jer ima i malignu bolest.

– Imam dobro iskustvo s vakcinom protiv gripa, nikakvih nuspojava nisam imala, a i neograničeno poverenje u moju doktorku. Posle šest operacija i karcinoma, ne plašim se, štitim se koliko mogu. Zahvaljujući vakcini bar grip dosad nisam imala – kaže ona.

U Užicu je do 11 časova vakcinu primilo čak 127 ljudi.

– Dobili smo 3.915 doza, očekujemo još jednu isporuku. Vakcinaciju ćemo obavljati u svih 11 ambulanti – kaže zamenik direktora DZ Užice dr Nikola Malidžan, dok Užičanin Zoran Mijailović ističe da se redovno vakciniše: – Dijabetičar sam i na vakcinaciju sam se odlučio ne iz nekog straha, nego radi preventive.

vakcina,
FOTO: TAMARA TRAJKOVIĆ

U Kraljevo je stiglo 4.600 doza, potvrdila je načelnica Odeljenja za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva dr Sonja Čelebić i dodala da lekar pre vakcinacije obavezno proverava da li je pacijent zdrav, a tek onda piše nalog za cepivo. Kraljevčanin Milomir Šćelović kaže da je lane prvi put primio vakcinu i da je od tada rešio da se vakciniše svake godine: – Slušam preporuke lekara. Kada kažu da treba da se primi vakcina, znači da treba.

Punom parom

Glavna sestra kikindskog DZ Mira Pećanac naglašava da se redovno vakciniše protiv sezonskog gripa i da je u tom gradu veliko interesovanje za vakcinisanje, zbog čega rade punim kapacitom.

ANKETA

Miroslav Stanković (80) Astmatičar sam, mora vakcina

Godinama se vakcinišem, pa čak i one godine kad sam imao zapaljenje plućne maramice, astmatičar sam. Vakcinisaću se nakon pregleda i kod kardiovaskularnog hirurga, došao sam samo da se raspitam.

Veroslava Bojić (80) Bez cepiva sam bila jako loše

Kad se jedne godine nisam vakcinisala, zdravlje mi je bilo ugroženo. Ne plašim se korone, zaštitiću se tako što ću se pridržavati mera koje lekari preporučuju.

Ana Božović (27) Mlada sam i imuna, dajte starijima

Nisam u rizičnoj kategoriji, imam jak imunitet i nema potrebe da se vakcinišem. Nisam preležala kovid i ne plašim sudara korone i gripa, ali mislim da treba da se vakcinišu stariji, oni koji imaju drugih bolesti.

Obrad Radević (73) Barem preležim blaži oblik

Godinama se vakcinišem. Kao bivši zdravstveni radnik znam da je to starijima neophodno. Ako ništa drugo, grip preležim u najblažem obliku.

SourceKurir

Ostavite komentar

Najnovije objave

DRAGIŠIĆ SE PRAVDAO VOLOHONSKOM

Zoran Dragišić zv. Sijalica, profesor Fakulteta bezbednosti, u toku današnjeg dana kontaktirao je Vladimira Volohonskog, agenta GRU i lažnog...

Još priča na sličnu temu