Od prvog januara bahatim izvršiteljima se smanjuju beneficije

Obavezno pročitajte

Ministarka pravde Nela Kuburović je rekla za Tanjug da se novinama Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) postiže srazmera kod imovine dužnika na kojoj se sprovodi izvršenje, zapravo, postiže se srazmera između portažnje i dugovanja.

Od prvog januara 2020. godine, vlasnik nepokretnosti neće moći da ostane bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5000 eura u dinarskoj vrednosti.

- Advertisement -

Od 1. januara 2020. godine počinje primena novih odredbi Zakona o izvršenju i obezbeđenju , prema kojima dužnik, vlasnik nepokretnosti više neće moći da ostane bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra u dinarskoj protivrednosti.

Do sada se kao najveći problem u praksi pokazala prodaja nepokretnosti gde je bio najveći broj zloupotreba koje često nisu mogle da se dokažu. Takođe najviše primedbi stizalo je i zbog toga što u nadmetanju nisu mogli da učestvuju svi koji to žele, da cena nije adekvatna...“, rekla je Kuburovićeva.

Od prvog mara marta 2020. godine, sprovodiće se elektronska prodaja nepokretnosti, a u aukcijama neće moći da učestvuju niti izvršitelji, niti članovi njihove porodice. Elektronska aukcija sprovodiće se paralelno sa važećim sistemom do jula, a nakon toga, elektronska aukcija postaje jedini način javnog nadmetanja.

Platforma obezbeđuje anonimnost učesnika nadmetanja, tako da javni javni izvršitelji, kao ni učesnici među sobom, neće znati ko su osobe koje učestvuju u javnoj prodaji. Svako lice dobijaće svoj poseban identifikacioni broj, koji čuva njegovu anonimnost sve do kraja postupka„, precizirala je Kuburovićeva.

Izmene koje stupaju na snagu imaju za cilj smanjenje troškova u izvršnim predmetima, a što će dovesti do smanjenja naknada za javne izvršitelje, koja takođe počinje stupanjem novim zakonom na snagu.


Ostavite komentar

Najnovije objave

PJONGJANG: Svako mešanje u naše operacije sa izviđačkim satelitima je objava rata

PJONGJANG – Severna Koreja je danas saopštila da će svako mešanje u svoje operacije sa izviđačkim satelitima smatrati objavom rata...

Još priča na sličnu temu