0.3 C
Belgrade
sreda, 19 januara, 2022

Od prvog januara bahatim izvršiteljima se smanjuju beneficije

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ministarka pravde Nela Kuburović je rekla za Tanjug da se novinama Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) postiže srazmera kod imovine dužnika na kojoj se sprovodi izvršenje, zapravo, postiže se srazmera između portažnje i dugovanja.

Od prvog januara 2020. godine, vlasnik nepokretnosti neće moći da ostane bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5000 eura u dinarskoj vrednosti.

- Advertisement -

Od 1. januara 2020. godine počinje primena novih odredbi Zakona o izvršenju i obezbeđenju , prema kojima dužnik, vlasnik nepokretnosti više neće moći da ostane bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra u dinarskoj protivrednosti.

Do sada se kao najveći problem u praksi pokazala prodaja nepokretnosti gde je bio najveći broj zloupotreba koje često nisu mogle da se dokažu. Takođe najviše primedbi stizalo je i zbog toga što u nadmetanju nisu mogli da učestvuju svi koji to žele, da cena nije adekvatna...“, rekla je Kuburovićeva.

Od prvog mara marta 2020. godine, sprovodiće se elektronska prodaja nepokretnosti, a u aukcijama neće moći da učestvuju niti izvršitelji, niti članovi njihove porodice. Elektronska aukcija sprovodiće se paralelno sa važećim sistemom do jula, a nakon toga, elektronska aukcija postaje jedini način javnog nadmetanja.

- Advertisement -

Platforma obezbeđuje anonimnost učesnika nadmetanja, tako da javni javni izvršitelji, kao ni učesnici među sobom, neće znati ko su osobe koje učestvuju u javnoj prodaji. Svako lice dobijaće svoj poseban identifikacioni broj, koji čuva njegovu anonimnost sve do kraja postupka„, precizirala je Kuburovićeva.

Izmene koje stupaju na snagu imaju za cilj smanjenje troškova u izvršnim predmetima, a što će dovesti do smanjenja naknada za javne izvršitelje, koja takođe počinje stupanjem novim zakonom na snagu.


- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti