Od najviših zvaničnika ni cvet ni sveća, građani kažu – bruka i strašno

Obavezno pročitajte

Osam dana je prošlo od ubistva osmoro dece i čuvara u OŠ Vladislav Ribnikar, a niko od najviših zvaničnika nije došao ispred škole da položi vence. Građani se pitaju zašto ih nema i od koga ih je strah?

Vučić tvrdi da se ne plaši, gradonačelnik Beograda kaže da tada nije bio u zemlji, dok premijerka kaže da nije želela da politizuje događaj svojim pojavljivanjem.

- Advertisement -

Naramci cveća, plamen sveća koji gotovo konstantno gori ispred osnovne škole gde je devet života zauvek izgubljeno. Najviši zvaničnici kažu – velika tragedija za državu, međutim teško ćete naći venac koji su položili.

„Krenula je priča Vučić je napustio Srbiju, pobegao, valjda se njih uplašio…“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić govoreći o komentarima o tome zašto nije došao do škole „Vladislav Ribnikar“.

Vučić nije odao počast ispred škole. Znamo da je bio u Srbiji. Gledali smo ga svakodnevno na konferencijama. Za gradonačelnika smo se međutim pitali gde je.

„Moja žena već osam godinama živi i radi u inostranstvu, nije želela da bude ovde dokle god se bavim politikom, rekla mi je dok se bavim time ja ovde neću. Mogao sam da se razvedem, onda bih decu viđao još manje. Da, gde je Šapić? A šta sam trebao da uradim? Da trčim po televizijama da se slikam, da idem da pričam kako sam mnogo tužan“, rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Ipak, kada je došao u Srbiju cveće je položio ispred Skupštine Grada a ne ispred škole, udaljene samo kilometar od njegove kancelarije.

Građani kažu da je nepojavljivanje najviših zvaničnika bruka.

– Svako normalan bi došao iz vlasti da izjavi saučešće i tu da bude pred narodom da se pokaže, a očigledno kad se neko sakrije u rupu, znači plaši se.

– Pa to je zaista strašno. Ali verujem da, verovatno misle da može da bude neka neprijatna situacija.

– Trebalo je da dođu, tako mislim.

– Ja mislim da je ipak bruka. Ljudski je trebalo da bez obzira neko od vlade, evo sami ste rekli predsednik ili premijer.

Ni premijerka nije bila na Vračaru. Danas je bila na „događaju“ u Kragujevcu. Zašto?

„Da, mi nismo želeli da politizujemo i nikada to nećemo raditi i upravo zbog toga nismo išli ispred škole, ostavljali cveće palili sveće. Zato što mislim da svako normalan u Srbiji zna koliko je svima nama, i tu ne mislim na Anu Brnabić, Aleksandra Vučića ili ministre u vladi, koliko je svima nama teško“, kazala je Brnabić.

Događaj je politizovan onog momenta kada je sada već bivši ministar prosvete Branko Ružić optužio zapadne vrednosti, ocenjuje profesor na Fakultetu političkih nauka Dušan Spasojević.

„Mislim da su reagovali odmah da im niko ne bi zviždao. Mislim da su se oni odmah pojavili, prilično sam siguran, da ne bi bilo nikakve reakcije. Ali što je vreme više proticalo… Nakon konferencije za štampu ministra Ružića mislim da je tad već počelo skrivanje od odgovornosti“, ocenio je Spasojević.

On smatra da je sada teško napraviti bilo kakav ljudski gest.

– Neko od vlade je trebao da dođe, evo koliko ih je ovde toliko sveta, ali eto…

Prošlo je osam dana od najmasovnijeg ubistva dece u Srbiji. Možda je sada kasno za izražavanje žalosti na mestu tragedije. Već se uveliko priča o politici.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen srpski ratni veteran na Jarinju, po ulasku na KiM mu se gubi svaki trag!

Sinoć nešto posle jedanaest časova na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici šiptarske policije uhapsili su srpskog borca, koji je vozilom...

Još priča na sličnu temu