-2.2 C
Belgrade
sreda, 26 januara, 2022

OD DANAS STUPA NA SNAGU NOVA ODLUKA VLADE: Potpuna zabrana izvoza kvasca

NAJČITANIJE

- Advertisement -

S početkom rada fabrike u Senti rešićemo problem nestašiće kvasca, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i navodi da od danas stupa na snagu odluka Vlade o zabrani izvoza kvasca, kako bi se obezbedila puna snadbevenost domaćeg tržišta.


Ljajić je „Kurir“ rekao da je snabdevenost maloprodajnih objekata širom zemlje prilično solidna, da u ponudi ima svih proizvoda, uključujući brasno, šećer i ulje, za kojima postoji najveća potražnja.

On je, međutim, ukazao da u narednom periodu eventualno može doći do usporenijeg snadbevanja južnim voćem zbog otežanog transporta pri uvozu.

Istakao je da će socijalna davanja i dalje biti isplaćivana u poštama, kao i do sada, dok se za isplatu penzija još traži rešenje.

„Za građane ispod 65 godina socijalna davanja će u poštama biti isplaćivana kao i do sada, a za starije od 65 godina na načcin kako budu isplaćivane penzije“, rekao je Ljajić.

On je dodao da se zaštitne maske, koje će biti distribuirane preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, očekuju do kraja ove nedelje.

- Advertisement -

Podvukao je da njihova maksimalna cena u maloprodaji ne sme da prelazi 120 dinara.

„To ne znači da će sve zaštitne maske koštati 120 dinara, već samo one koje su nabavljane preko RFZO jer, pored običnih, jednokratnih, hirurških maski, na tržištu postoje i druge, višekratne…“, objasnio je Ljajić.

Ministar je rekao da je tržišna inspekcija, od uvođenja vanrednog stanja do danas, izvršila više od 270 vanrednih nadzora po prijavama građana za neopravdano poskupljenje proizvoda.

„U 19 slučajeva utvrđen je prekršaj, jer su trgovci podizali cene nekih od 36 proizvoda koje je Vlada uredbom zamrzla na nivo od 5. marta. Svima njima je naloženo da vrate cene, a pored toga, tržišni inspektori su podneli i prijave prekršajnim sudovima“, rekao je Ljajić.

On je dodao da predviđene kazne iznose 500.000 do dva miliona dinara za pravno lice, od 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice pravnom licu i od 50.000 do 500.000 za preduzetnike.

Ljajić kaže da je turizam do sada pretrepeo najveću štetu, ali napominje da je još rano govoriti o ukupnim gubicima ovog sektora.

Ipak, ocenjuje da je ova godina, po svemu sudeći, potpuno izgubljena u turističkom smislu.

- Advertisement -
SourceTanjug
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti