18 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

OBRADOVIĆ SE IZVINIO DIJASPORI: ”Vučićev potez prema vama je stvarno skandalozan”! (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„Kao narodni poslanik osećam potrebu da izrazim izvinjenje srpskoj dijaspori zbog uvredljivog i ponižavajućeg odnosa koji su doživeli od strane aktuelne vlasti u Srbiji. Istovremeno, svim povratnicima želim dobrodošlicu nazad u svoju otadžbinu”.

Kaže u svom video saopštenju za javnost predsednik Srpskog pokreta Dveri, Boško Obradović; a zatim još i dodaje: „Tvrdnja predsednika SNS Aleksandra Vučića da mu je najveća greška u ovoj krizi bila što nije zatvorio granice već je dozvolio povratak naših državljana iz inostranstva – predstavlja jednu od najsramnijih izjava predstavnika vlasti u Srbiji poslednjih godina.

- Advertisement -

Loš je bio i odnos prema mnogim građanima Srbije koji su se zatekli zarobljeni na aerodromima širom sveta i graničnim prelazima u okruženju. Neodgovarajući je bio i tretman prema mnogim povratnicima nakon njihovog dolaska u Srbiju. Posebno su bedne optužbe da su povratnici doneli zarazu i napravili nova žarišta epidemije širom Srbije.

Obradović: svuda u svetu su povratnici doneli virus

Pre svega, svuda na svetu su ljudi koji su se vraćali u zemlju doneli virus. Niti jedna država sveta nije razmišljala o zabrani povratka svojih državljana. Ovde je pravi problem nespremnost i nesposobnost vlasti da odgovori na novu zaraznu bolest i sprovede mnogo bolju proveru svih koji su ulazili u zemlju od početka širenja epidemije. Pre će biti da je uvredljiva reakcija prema povratnicima došla iz razloga što većina njih ne voli Vučića, zbog ove vlasti je i otišla iz Srbije, što nisu pod kontrolom SNS, što neće da glasaju za njih ili mogu izaći na ulice na proteste protiv vlasti kad se sve ovo završi.

Alt="Obradović"
Foto: Boško Obradović – skupština

Glavni razlog nepodnošenja srpske dijaspore od strane ove vlasti je strah od boljih od sebe, od konkurencije, od onih koje ne mogu da ucene, koji nemaju lažne diplome, koji su sposobniji, uspešniji i svakom smislu bolji od njih, i to u velikoj inostranoj konkurenciji. Ali, sve ovo najnovije je samo vrhunac katastrofalnog odnosa prema Srbima u okruženju i dijaspori koji traje od dolaska SNS na vlast 2012. godine. Prvo što su uradili bilo je ukidanje Ministarstva za Srbe u regionu i rasejanju.

- Advertisement -

Potom su ukinuli i rad Skupštine Srba u regionu i rasejanju. Nekadašnje ministarstvo su prvo sveli na Kancelariju, a potom na malu Upravu pri Ministarstvu za spoljne poslove, koja već godinama nema direktora niti funkcioniše u punom kapacitetu. Aleksandar Vučić niti jednom nije obišao Srbe u Crnoj Gori, nikada i nigde nije stao na stranu ugroženih srpskih zajednica u bivšim jugoslovenskim republikama, a da ne govorimo o tome da ga problemi u srpskoj dijaspori uopšte ne dotiču.

Naši sunarodnici i državljani u inostranstvu, iako neprestano šalju doznake u milijardama evra na godišnjem nivou, i dalje nemaju normalno biračko pravo niti svoje predstavnike u Skupštini ili Vladi.

Obradović: Vlast je zabravila humanitarne akcije dijaspore

Vlast je najedanput zaboravila i sve one bezbrojne humanitarne akcije srpske dijaspore za vreme otadžbinskih ratova 1991-1999. godine, kasniju pomoć ugroženim delovima Srbije nakon zemljotresa, poplava i drugih elementarnih nepogoda, ili bilo kojim drugim povodom kada su građani Srbije bili zdravstveno ili socijalno u problemu. Zauzvrat su dobili samo da ih na svakom šalteru u Srbiji sačekaju mito i korupcija kada se vrate i pokušaju da ovde nešto investiraju i pokrenu.

Kao neko ko je obišao preko 60 srpskih zajednica u Evropi, Americi, Kanadi, Australiji i Južnoj Africi, kao narodni poslanik koji odlično poznaje stanje i probleme srpske dijaspore, mogu u ime Srpskog pokreta Dveri da obećam da će promena vlasti u Srbiji značiti i promenu odnosa Matice prema dijaspori.

Naši sunarodnici dobijaće lakše srpsko državljanstvo, biće značajno olakšano biračko pravo, predstavnici dijaspore imaće zagarantovana mesta u Narodnoj skupštini Republike Srbije, obnovićemo rad Ministarstva za Srbe u regionu i rasejanju.

Dijaspora mora da ima mogućnost da kontroliše fondove u koje ulaže, a svima onima koji žele da se vrate ili investiraju u svoju Otadžbinu biće date posebne poreske i druge olakšice. Dijaspora je danas jedna od retkih velikih preostalih snaga srpskog naroda u intelektualnom, stručnom, finansijskom i svakom drugom pogledu, rekao je Obradović.

Zato, poštovani sunarodnici, nastavio je Obradović u istom stilu, najpre se i sami čuvajte u ovim vanrednim okolnostima i zaštitite sebe i svoju porodicu od ove pandemije i njenih posledica. Potom vas pozivam da prema meri vaših mogućnosti ponovo pomognete Srbiji da izađe iz ove krize, uprkos ovima sa vlasti koji su vas uvredili i ponizili.

Konačno, pozivam Vas da zajedničkim snagama kada prođe ovo vanredno stanje radimo na smeni aktuelne vlasti u Srbiji i dolasku nove vlasti koja će imati drugačiji odnos prema dijaspori – onakav kakav i treba da ima prava Matica svih Srba koji žive van granica Srbije. I, dobro nam došli u otadžbinu kad sve ovo prođe. Čeka nas mnogo zajedničkog važnog posla na obnovi i boljitku Srbije.” završio je Obradović.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti