OBRADOVIĆ: Hitno raspustiti jednopartijski parlament!

Obavezno pročitajte

Obradović o parlamentu

Danas se navršava 30 godina od prvih izbora nakon obnove višestranačja u Srbiji, koji su održani 9. decembra 1990. godine.
Na ovaj simbolični dan, kada se navršilo tri decenije od prvih izbora nakon obnove višestranačja u Srbiji, možemo konstatovati da je demokratija u Srbiji potpuno deformisana i urušena. Parlamentarni sistem ne postoji.

U Srbiji danas više nema slobode medija, demokratskih izbora, političkog pluralizma i normalne političke debate, a Narodna skupština se vratila na jednopartijsku diktaturu. Tragično je da se posle 30 godina ponovo vraćamo na borbu za elementarne demokratske vrednosti kao što su slobodni mediji i pošteni izbori. To znači da srpska demokratija ne samo da nije napredovala za tri decenije već je ozbiljno nazadovala i da se vratila na vreme pre uvođenja višestranačja.

Ovakvi parlamenti bez opozicije na svim nivoima, od republičkog preko pokrajinskog do lokalnog, su nedemokratski, besmisleni i neodrživi. To se posebno vidi na primeru sadašnjeg saziva Narodne skupštine koji je formiran na nedemokratskim i antiustavnim izborima i koji se pretvorio u Glavni odbor SNS sa gostima iz satelitskih interesnih grupa koje se pogrešno nazivaju političkim partijama. Jedino rešenje za aktuelnu političku krizu u Srbiji i krah višestranačke demokratije i parlamentarizma jeste hitno raspuštanje Narodne skupštine i vanredni izbori na svim nivoima.

To opet znači da odmah treba započeti konsultacije između vlasti i opozicije o datumu vanrednih izbora na svim nivoima i uslovima da svi ti izbori budu zaista slobodni i pošteni. Ove konsultacije su hitne da bismo se što pre dogovorili oko dinamike najavljenog dijaloga: kada će tačno početi, do kada mora da se završi, kako će se sprovesti dogovoreno i koliko vremena mora biti ostavljeno pre vanrednih izbora.

Pored teme oslobođenja medija za drugačije mišljenje i kritiku vlasti najmanje 6-9 meseci pre izbora, a pre svega RTS, zabrane funkcionerske kampanje i pritisaka na birače, vreme je da se otvori rasprava i o promeni izbornog sistema koji se nije menjao 20 godina i koji ovakav ne postoji nigde drugo u Evropi.

Umesto da danas slavimo 30 godina savremene srpske demokratije, mi imamo nedemokratski režim, zarobljene institucije, zatvorene medije, lažne izbore, kriminal i korupciju u vrhu vlasti, potpuno ukinutu podelu vlasti, svakodnevno kršenje Ustava i zakona… Nedemokratski izbori su izvor svakog daljeg urušavanja institucija, društva i države. Zato je danas borba za slobodne izbore, a pre toga slobodne medije, ne samo pitanje obnove demokratije već i smisla života u Srbiji.

Ostavite komentar

Najnovije objave

ALEKSANDAR VUČIĆ: Možda ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji, bolje je dok ne moramo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u parlamentu da će Beograd možda morati da uvede sankcije Rusiji. Vučić je rekao...

Još priča na sličnu temu