OBORENI SVI REKORDI: Mitropolit predvodio litiju od 120.000 ljudi, slavlje u Podgorici (VIDEO)

0
2213

Danas je u Podgorici, povodom slave Mitropolije crnogorsko-primorske, odnosno praznika Svetog Simeona Mirotočivog, održana najveća litija u istoriji Crne Gore u kojoj je učestvovalo oko 120.000 ljudi!

Krsnom hodu prethodila je liturgija u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Mitropolit Onufrije bio je na čelu litije do manastira na Nemanjinom gradu, mesta rođenja rodonačelnika svetorodne loze Nemanjića


15:00 – Završena je veličanstvena litija u Podgorici u kojoj je učestvovalo oko 120.000 ljudi!

14:30 – Ispred hrama održan je kulturno-umetnički program.

14:02 – Narod se već vraća ispred hrama Hristovog Vaskrsenja

12:10 – Krenula je najveća litija u istoriji Crne Gore, a prema procenama, na ulicama Podgorice u ovom trenutku je čak 120.000 ljudi!

Okupljeni mađu crkvenim zastavama, trobojkama sa crnogorskim grbom, krstaš barjacima, a razvijene su i zastava Vizantije, crvena zastava Crne Gore sa belim dvoglavim orlom, zastava sa likom Janka Vukotića, Petra II Petrovića Njegoša… 

Na litiji su, uz mitropolita Onufrija i visoki crkveni velikodostojnici iz Ruske pravoslavne crkve, a među crkvenim velikodostojnicima SPC na litiji su mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije, episkop raško prizrenski Teodosije, episkop budimljansko nikšički Joanikije…

12:04 – Vernicima ispred hrama obraća se Onufrije, mitropolit kijevski

On je narod pozvao da ostanu jedinstveni i da budu upućeni jedni na druge.

– Šaljemo molitve iz dubine naših srca da se u Crnoj Gori raskrave bratska srca. Deleći sa vama pobede, oči Gospoda neka budu otvorene na vaš bogoljubivi narod – rekao je on.

On je Crkvi i vernom narodu čestitao 800 godina od rukopoloženja Svetog Save za episkopa 0srpskog.

– Crna Gora je veoma interesantna, poznata po živopisnoj prirodi, arhitekturi iz različitih perioda i lepim, hrabrim i dobrim ljudima. O lepotama Crne Gore pisali su mnogi pisci i pesnici, kao i o njenom silnom narodu koji je oduvek čuvao pravoslavnu veru – rekao je Onufrije.

 

On je istakao da u Crnoj Gori mnogo stoleća duhovnu i spasiteljsku misiju nosi Mitropolija crnogorsko primorska (MCP), za koju je rekao da je svetu pokazala velike svece – Svetog Vasilija, Svetog Petar i druge.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je rekao da zahtevaju od premijera i predsednika Crne Gore da povuku „bezbožni, antievropski, antisrpski i antivaseljenski zakon“ o slobodi veroispovesti, zbog kako je rekao „njihovih obraza“.

Šta je mitropolit Amfilohije poručio vlastima u Podgorici čitajte u linku ispod:

AMFILOHIJE MILOGORSKIM VLASTIMA

11:45 – Hiljade vernika je na platou ispred hrama, Mitropolit Amfilohije poklonio mitropolitu kijevskom Onufriju reprodukciju čaše koja je pronađena u Podgorici u 4 veku, čiji original se nalazi u Sankt Peterburgu

11:30 – U hramu je u toku Sveto pričešće

11:20 – Na litiju su došli i momci iz Prokuplja koji su pešačili 400 kilometara!

11:00 – Paun Mujović (72) sa suzama u očima stajao je ispred hrama Hilristovog Vaskrsenja u Podgorici

Šta je čestiti đed Paun poručio milogorcima pročitajte u linku ispod:

Opevaću njihovu bruku u svojim pesmama!


– Opevaću ih u svojim pesmama, da zapisano ostane, da se pamti bruka i sramota i nepravda koju su nam počinili. Neka ih ove suze moje stignu – kaže Paun za Informer.

On kaže da mnogo veći osvajači nisu uspeli da otmu srpske svetinje u Crnoj Gori.

– NATO nije uspeo, pa neće ni ova vlast. Zapamtite da neće. Ovaj sramni zakon je ujedinio naš narod, a one koji su ga izglasali poslaće u istoriju – kaže Paun.

10:15 – Vernom narodu koji je okupljen na liturgiji pročitana je poruka mitropolita kijevskog Onufrija.

09:56 – Pred Saborni hram donesene su mošti svetog Simeona Dajbabskog. Plato ispred hrama je pretesan da primi verni narod koji sa svih strana pristiže

09:35 – Milutin Ilić iz Kolašina kaže da usvojeni Zakon o slobodi veroispovesti, ustvari, zabranjuje i sputava veroispovest

– Kakva je to sloboda veroispovesti kada nam po tom zakonu otimaju sve naše svetinje? Ovaj narod je jedinstven, jedinstveniji nego ikad, pa ćemo videti još koliko ko može da izdrži. Sramota je da se ovo dešava u 21. veku. Otimaju nam svetinje, a od nas očekuju da ćutimo. To tako ne može – rekao je on.

09:18 – Četvorica mladića, Boris Mučalica, Dušan Krnjević, Veljko Delibašić i Branko Perić celu noć pešačili su od Nikšića do Podgorice, kako bi bili jedni od predvodnika litije.

Četvorica junaka peške iz Nikšića prešli 60 km i stigli na veliku litiju u Podgorici!

09:06 – Počela je sveta liturgija, predvode je mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

09:03 –  Dragoljub Pavićević iz Bjelopavlića doneo je pred Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici drveni veliki krst, reučni rad, težak 25 kilograma. Više o tome u linku ispod:


– Krst je težak 25 kilograma i dolazi iz crkve svetog Arsenija sa Slapa. To je ručni rad. Njegovo mesto je ovde, da sabere i ujedini ljude. Prošle nedelje su se ljudi sabrali oko ovog krsta, tako je i danas – rekao je Dragoljub.

Nakon toga, u 11 časova, mitropolit Onufrije će predvoditi krsni hod do manastira na Nemanjinom gradu, mesta rođenja rodonačelnika svetorodne loze Nemanjića.

Podstimo, poseta mitropolita Onufrija, najvećeg svedoka i ispovednika jedinstva Crkve u današnjem pravoslavlju, ujedno je i podrška borbi za odbranu svetinja u Crnoj Gori.

Policija zabranila ulazak u državu vernicima koji žele na litije

Crnogorska policija zabranila je danas ulazak u državu vernicima iz Srbije i Republike Srpske.

Kako prenosi podgorička Pobjeda, pozivajući se na neimenovani izvor, ulazak u Crnu Goru neće biti dozvoljen nijednoj osobi za koju se ustanovi da ide na današnji skup SPC.

„Nećemo dozvoliti ulazak ni organizovanim grupama koje dođu autobusima, kombijima. Bezbednosna procena je da im ne treba dozvoliti da uđu u našu zemlju“, rekao je izvorDirektor crnogorske policije provocirao sa terase vernike SPC

Veselin Veljović

Veselin Veljović, Foto: Privatna arhiva

Direktor crnogorske policije Veselin Veljović napravio je incident u Podgorici. Dok je litija vernika Srpske pravoslavne crkve prolazila ulicama Podgorice, on je na terasi svog stana istakao zvaničnu crnogorsku zastavu provocirajući okupljene vernike.

Ostavite komentar