7.6 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

BROJ UMRLIH JE SAMO DEO: Kako nas je Krizni štab obmanjivao od početka pandemije virusa (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Najsmešniji virus u istoriji čovečanstva

Izlaganje epidemiologa i člana Kriznog štaba dr Predraga Kona o tome da je bilo znatno više umrlih do juna nego što su to pokazali zvanični podaci sa kojima je struka izlazila u javnost, izazvala je veliki potres i mnogobrojne reakcije. No, ukoliko se vratimo unazad i prisetimo se hronološki šta se zbivalo od početka pandemije koronavirusa, možemo zaključiti da podaci o broju umrlih nisu jedina obmana i kontradiktornost u ponašanju članova Kriznog štaba.

Sve je počelo sa, sada već antologijskim stavom pulmologa Branislava Nestorovića, koji je pažnju skrenuo još 26. februara kada u Srbiji zvanično nije bio zabeležen nijedan slučaj kovida-19, izjavom da je reč o „najsmešnijem virusu“.

- Advertisement -

– Ne mogu da verujem da se narod koji je preživeo sankcije, bombardovanje, svakojaka maltretiranja, uplaši najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva, koji na Fejsbuku postoji – izjavio je Nestorović.

On je poručio ljudima da slobodno idu u šoping u Milano, u trenutku kada je u tom delu Italije prijavljivan sve veću broj zaraženih korona virusom, dok je ukidanje letova i zatvaranje granica nazvao „besmislicom“.

Nekoliko nedelja kasnije, Srbija je zatvorila sve granice.

- Advertisement -

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ dr Kisić Tepavčević je osmog aprila izjavila da stručno mišljenje nikada nije bilo da se radi o „najsmešnijem ili smešnom virusu“.

-Ja sebi nikada ne bih dozvolila takav način interpretacije – izjavila je ona gostujući u jednoj emisiji.

GEJTS ODREDIO SUDBINU: Evo kad će biti gotova pandemija!

Pojava korone zvanično 6. marta… Kisić: Prvi slučaj 1. marta, drugi slučaj 3. marta

Kisić se takođe proslavila i postala poznata javnosti sa dolaskom koronavirusa, a prva njena kontroverzna izjava bile su informacije o pojavljivanju prvog sčučaja korone u našoj zemlji. Korona se navodno zvanično pojavila 6. marta, dan posle raspisivanja parlamentarnih izbora, dok je Kisić kazala da je prva infekcija koronavirusom kod nas izolovana još 1. marta.

– Bio je u pitanju importovani slučaj – ta osoba je izolovana, hospitalizovana i nije se dalje proširilo – rekla je Kisić Tepavčević u emisiji „Oko“ na RTS. Doktorka Kisić je u emisiji rekla da je dva dana posle prvog slučaja, dakle 3. marta zabeležen i drugi slučaj korone i da se tu već desila lokalna transmisija.

Kada se zaista pojavio prvi slučaj korone u Srbiji i da li su informacije o tome odlagane kako bi se raspisali izbori, verovatno još dugo nećemo saznati.

Kon 25. maja: Virus oslabio! Kon 26. juna: Narod prihvatio priču da je virus oslabio, a nije

Epidemiolog Predrag Kon, gostujuću u jutarnjem programu Studija B rekao je da je virus oslabio i da se epidemija gasi, kao i da će sve češće biti situacija bez preminulih od kovida 19.

Mesec dana kasnije, nekoliko dana nakon održavanja parlamentarnih izbora Kon kaže da je virus izuzetno zastupljen i da se razmišlja o zatvaranju noćnih klubova i ograničavanju radnog vremena lokala.

– Situacija je takva da mere što pre treba doneti, nego čekati da se još pogorša situacija. Što se tiče priče o slabljenju virusa, narod je prihvatio da je to sada nešto mnogo slabije i da ne treba da se vodi računa o tome, a virus se slabo promenio u smislu sposobnosti da izazve teška oboljenja – kazao je Kon.

Kisić: Izlazak na izbore nije rizičniji od odlaska u prodavnicu

Vrapcima na grani bilo je jasno da su po zamisli državnog vrha sporni izbori morali da se održe 21. juna, pa je tako stvoren utisak i da je situacija oko koronavirusa stabilnija.

Dr Darija Kisić Tepavčević kazala je u danu izbora da izlazak na glasanje nije rizičan od oboljevanja, iako je veliki broj ljudi na takvim mestima evidentna opasnost.

– Odlazak na biračko mesto sa aspekta prevencije kapljičnih infekcija se ne smatra većim rizikom nego bilo koji odlazak u zatvoreni prostor gde boravimo kraće vreme – možda je najbolji primer odlazak u prodavnice.

Već dan nakon izbora, međutim, broj novozaraženih počeo je rapidno da raste, da bi u nekom momentu dostizao i po 300-400 novoobolelih od virusa kovid-19.

Kon u martu: Ne treba zatvarati škole; Kon u septembru: Đaci su super prenosioci virusa

– Treba obrazložiti zašto je struka ostala na stavu da je zatvaranje školskih i predškolskih ustanova kontraproduktivno u ovom trenutku. Jednostavno, nemamo situaciju porasta respiratornih infekcija u školskim kolektivima. To je pokazatelj da nema prenošenja. Takođe, svi oni podaci koji su dobijeni od kolega iz Kine koji su sve ovo preživeli govore da deca praktično da i ne obolevaju, a ono što je najkarakterističnije je da imaju infekcije, ali da nisu prenosivi – naveo je Kon kada je prvi put bilo reči o zatvaranju škola.

– Škole su mesto najvećeg rizika za prenošenje virusa – kazao je Kon krajem septembra, dodavši da su „super prenosioci“ virusa srednjoškolci i studenti.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti