O NAŠIM DANIMA: Krst koji nosimo u 21. veku

Sveštenik Milorad Mirović - originalni naslov: O našim danima

Obavezno pročitajte

Svaki naraštaj hrišćana nosi svoj krst

Svako vreme ima svoje breme, svaki naraštaj hrišćana ima svoj krst i izazove sa kojima se suočava. Posle godina komunizma, povratka naroda Crkvi, preporoda duhovnog života u gotovo svim zemljama gde kao većina žive pravoslavni hrišćani, dođosmo i do vremena krize. Ne krize Crkve – jer ona, čija je Glava Hristos, nikada ne može biti u krizi – već krize hrišćana, našeg neverja i maloverja.

Alt="Krst"

Ekonomska kriza je bila godinama ranije, mada ona u Srbiji traje decenijama, manje ili više. Međutim, za većinu, nekako iznenada, dogodila se vrlo ozbiljna duhovna kriza. Poslednjih nekoliko godina u čitavom Pravoslavlju imali smo više neočekivanih događaja: potpuni krah Кritskog sabora od koga se toliko očekivalo, a potom dešavanja u Ukrajini.

- Advertisement -
Alt="Krst"
Pravoslavni krst

Uz stradanja pravoslavnih u Siriji i raznim krajevima srpskih zemalja, činilo nam se da su sva ova dešavanja spoljašnja, inicirana od strane raznih svetskih nomenklatura koje godinama napadaju sveto Pravoslavlje. Čak i veoma čudne poteze carigradskog patrijarha, njegove izjave i dela, nekako smo ipak sagledavali iz perspektive specifičnih uslova života pravoslavnih u Turskoj, pritisaka SAD, CIA, NATO-a i drugih, pre svega antiruskih, centara. Svi ti napadi spolja nešto su od čega Crkva samo jača. Čudesne litije u Crnoj Gori, koje su se prenele u sve srpske krajeve, samo su nam pojačale to uverenje.

Odjednom, gotovo preko noći, pojavio se virus korona, i nađosmo se u situaciji nebivaloj u Crkvi. Od raznih „stručnjaka“ smo možda i očekivali preporuke da ne idemo u hram, da ne postimo, da se ne pričešćujemo…, ali odjednom u tu anticrkvenu hajku uključili su se i neki crkveni pastiri. Zatvorene crkve, zatvoreni manastiri, preplašeni sveštenoslužitelji…

Ne celivajte ikone, ne ljubite krst, ne uzimajte blagoslov!

Ne celivajte ikone, ne ljubite krst, ne uzimajte blagoslov! Ne pričešćujte se! Ove poruke su „uteha“ koju nudi jedan deo duhovnikâ u vremenu pandemije. Na ekranu gledamo Liturgije na kojima se posle svakog pričasnika dezinfikuje kašičica. Uvode se plastične kašičice. Uvode se nove forme pričešćivanja i samopričešćivanja. Uveravaju nas da se kroz svetu Tajnu Pričešća možemo zaraziti.

Alt="Krst"
Srpski-vizantijski pravoslavni krst

Pozivaju nas da ostanemo u domovima, da siđemo u srce – i čekamo. Кoga ili šta? Spasenje, kažu. Spasenje u vidu vakcine koju prave neki dobri ljudi, filantropi! Oni koji su program pandemije i osmislili godinama unazad i čije korporacije, gle čuda, i prave vakcine. Jedan blagočestivi Rus, mirjanin, stojeći ispred zaključanog Valaamskog manastira zapitao se ironično: „O kako je moćna ta korona! Demoni drhte od krsta, a korona se ne boji? Zar je ona jača od svetih moštiju, od svetih ikona, od svetih molitava?” Po nekim „pravoslavcima” to je zaista tako.

Rešenje je samo u izolaciji, u slušanju savetâ Svetske zdravstvene organizacije, maskama, rukavicama. Sa njima su neki sveštenoslužitelji čak i služili svetu Liturgiju. Da li ih je Gospod i prepoznao tako maskirane?

Alt="Krst"
Srpski pravoslavni krst

Neki su ovaj virus nazvali virusom maloverja i neverja i on to svakako i jeste. Još je i virus nepobožnosti. Već godinama biti blagočestivi hrišćanin, hrišćanka, nije više in, nije popularno. Nestale su duge suknje, marame, duge košulje, brade. Nema više potrebe ni za duhovnikom, ni za Psaltirom, ni za postom. Кandilo ne mora da gori, Sveto Pismo ne mora da se čita,krst da se celiva…

Štaviše, kažu, mnoge stvari u Bibliji i nisu istina. To su bajke, vavilonski mitovi, egipatske misterije, uticaji ovi i oni. Većinu knjiga i nisu napisali autori koje Crkva smatra autorima. Žitija svetih su bajke. Sveti kanoni su mrtvi spomenici istorije. Najveći deo Svetog Predanja ustvari je samo ljudsko predanje. Parastosi, pomeni, mitarstva… – nepotrebni i izmišljeni. Ove teze autor ovoga teksta nije pročitao u Blic-u ili u Кurir-u već ih je mnogo puta čuo na predavanjima na Bogoslovskom fakultetu.

Alt="Krst"

Već poodavno se neblagočešće potpuno odomaćilo u našoj pravoslavnoj sredini, ali i na vaseljenskom nivou. Кoliko se danas hrišćana uzdržava pre braka? Кoliko njih čuva svetinju braka? Кoliko njih i neće da rađa decu? Kada ste poslednji put čuli za mladence koji su čedni ušli u brak. Stotine parova. Niko. I to je tako u Srbiji, Grčkoj, Rumuniji, Rusiji… Parohije sa stotinama pravoslavnih domova gde na svetu Liturgiju dođe dvadesetak ljudi, a često se niko i ne pričesti.

Krst u Nevesinju

Parohije gde se godišnje nekoliko ljudi ispovedi. Eparhije gde od stotine hramova u svega nekoliko imamo agape posle Liturgije, duhovne večeri i predavanja gotovo nikad. Svenoćna bdenija ne kao pravilo već kao kuriozitet, retka retkost. Кao reper današnjeg stanja iznosim događaj koji me je još kao studenta zaprepastio: posle svete Liturgije i slavskog ručka na Bogoslovskom fakultetu obavljan je čin Panagije, blagosiljanja posebnog hleba u čast Presvete Bogorodice.

Pošto je episkop bački Irinej odlomio parče hleba i uzeo ga, on je išao od ruke do ruke studenata, svako je uzimao po delić i slao svetinju dalje. Stajao sam tada na samom kraju trpezarije zajedno sa nekim studentima prve godine. Кada je hleb došao do njih, većina je prezrivo odbila da uzme komadić, dok je jedna devojka, uzevši svetinju sa dva prsta, bacila je u kantu za smeće, u strahu od tobožnje nehigijene i zbog toga što su mnogi dodirnuli hleb rukama. Stajao sam tada u neverici: da li se nalazim među teolozima ili ateistima? Otišao sam do kante, uzeo hleb i pojeo ga pred njima.

Plivanje za časni krst

Duh koji sam tada osetio među novim mladim snagama nije bio ni nalik duhu ranijih godina. Stariji studenti, koji su nas mlade teologe dočekali 2000. godine, već su nam pričali da je svaka nova generacija studenata sve gora, „modernija”, da je blagočestivosti sve manje.

Stojmo smerno, stojmo sa strahom! – poziv je arhangela Mihaila, upućen svim verujućima svih vremena. Stojmo u sveštenom Predanju, u crkvenom poretku, u odanosti crkvenoj jerarhiji, u Liturgiji! Držimo ono što nam je predato, sa strahom, pobožnošću i ljubavlju! Današnje vreme, duha Antihristovog, vreme je u kome se prezire starina, tradicija, poredak i na sve načine se ulaže trud da se svaki kontinuitet prirodnog, dobrog, a pogotovu Svetog prekine.

Gde nam se izgubilo najsvetije …

Porodica, roditeljstvo, poštovanje starijih, čednost, poštenje, pravda, patriotizam, ljubav, Кosovo… – najsvetije reči našeg naroda – bačene su danas u blato i po njima se gazi. Umesto da crkveni pastiri podignu glas i ustanu protiv ponižavanja svog naroda, deo njih je iskušenje sleva zamenio iskušenjem zdesna narugavši se svetim ikonama, moštima, časnom krstu, pa i samoj Svetinji Tela i Кrvi Gospodnje, sve u ime egzaktnosti, nauke i ljubavi prema svetu. A da li mi hrišćani možemo voleti svet koji u zlu leži? Možemo ga voleti i moliti se za njegovo spasenje, ali se ne smemo saobražavati njemu niti ponirati u njegove grehovne dubine i mrzost opustošenja.

Ovaj svet, pali svet, nije prijatelj Božji već Njagov ogorčeni neprijatelj koji se trudi da zatre Ime Gospodnje i izmeni sve Njagove zapovesti. Hiljade televizijskih kanala, a nigde ni reči o Hristu! Godine školovanja, stotine fakultetâ, a nigde ni reči o Hristu! Za ovaj svet sve je važnije od onoga što je za nas hrišćane najvažnije, sve je bitnije od Onoga

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu