22.6 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

O Kalemegdanu i gondoli

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Gradonačelnik obišao Beogradsku tvrđavu, pohvalio „Pobednika” i izrazio nadu da će grad oživeti na novi način. Gradonačelnik Zoran Radojičić obišao je Kalemegdanski park i Beogradsku tvrđavu, a posebnu pažnju posvetio je lokacijama na kojima su prethodne dve godine urađeni mnogi projekti u koje je uloženo gotovo 350 miliona dinara. Naglasio je spomenik „Pobednik” kao jedan od važnijih projekata.

– Rekonstruisan je i Spomenik zahvalnosti Francuskoj, kao i 28 različitih staza ukupne površine 19.000 kvadratnih metara. Takođe, obnovljen je i Carigradski drum, Česma Mehmed-paše Sokolovića, tri mosta u okviru tvrđave, Barokna kapija i Sahat kapija, kao i Veliko i Malo stepenište. U narednom periodu će se rekonstruisati i Zindan kapija. U toku godine dva miliona ljudi prođe i uživa u ovom prostoru, zato želimo da ga napravimo još lepšim i funkcionalnijim – rekao je Radojičić.

Ne da se baš precizirati iz izveštaja Beoinfa o kojih je dva miliona posetilaca mislio gradonačelnik ‒ pre pandemije ili danas ‒ tek, Radojičić je istakao da će biti urađeno i značajnih stvari u okviru takozvanog pametnog grada.

kalemegdan
- Advertisement -

– Pre svega biće instalirane sigurnosne kamere u različitim fazama. Takođe, biće omogućen i vaj-faj sistem na tvrđavi, odnosno u parku. Važno je da nastavimo sa ulaganjem u Kalemegdanski park i Beogradsku tvrđavu jer je to veliko blago koje imamo – kazao on.

Gradonačelnik je priznao da pre nego što je došao na tu funkciju nije prepoznao koliko treba brige i ulaganja u ovaj deo grada. Rekao je da je ranije više emotivno uživao, dok sada shvata suštinski značaj ovog prostora i vidi koliko ovde ima istorije. I dodao je da je cela jedna era ispreplitana na ovim prostorima, od prvog veka do danas. Radojičić se osvrnuo i na projekat gondole koji, po njegovom mišljenju, ima veliki značaj.

– S obzirom na veliki broj posetilaca, domaćih i stranih, koji dolaze u obilazak ovog dela grada, važno je da se omogući konekcija i sa drugim delovima grada. Pre svega, da se poveže ovaj deo sa obalom reke, Beton halom, kao i sa celim šetalištem koje je sve značajnije. Ceo ovaj koncept može da oživi grad na novi način – zaključio je gradonačelnik.

- Advertisement -

A da li će novi koncept zaživeti? Glavni gradski urbanista Marko Stojčić pre neki dan je rekao da je izrada plana za gondolu na Kalemegdanu odavno završena, ali da je u toku sudski spor.

‒ Ukoliko se steknu zakonske mogućnosti, nema razloga da se ne nastavi sa radovima, jedino ako sud ne odluči drugačije. Ovo je pravna država i tako će biti u ovom slučaju ‒ obećao je Stojčić.

Podsećanja radi, nevladina organizacija Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podnela je Upravnom sudu tužbu za poništavanje rešenja o građevinskoj dozvoli za izvođenje radova na izgradnji stanice gondole na Kalemegdanu.

Poslednja rasprava održana je 9. februara, a sud je, prema nezvaničnim saznanjima, najavio da će konačnu odluku u ovom postupku doneti u roku od mesec dana. RERI podseća da je Upravni sud još u aprilu 2019. godine doneo rešenje kojim se nalaže zaustavljanje radova na projektu gondole na Kalemegdanu do donošenja konačnog rešenja o zakonitosti građevinske dozvole koju je za pripremne radove izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Očigledno je da će na odluku o izgradnji ili obustavi svih već isplaniranih radova morati još da se čeka. Ali, navikli smo već…

Malo podsećanje… od Kalemegdana do Ušća

Gradonačelnik Radojičić je još u novembru 2018. godine pozvao zainteresovane firme da učestvuju na tenderu za izgradnju beogradske gondole od Kalemegdana do Ušća. Tada je procenjena vrednost investicije bila oko 1,8 milijardi dinara, bez PDV-a. Zamišljeno je da žičara bude duga jedan kilometar, a da se putnici prevoze u 25 kabina. Vlasti su izrazile nadu da će svi radovi biti završeni do kraja 2019. Planirano je da gondola prevozi 3.000 osoba na sat, u oba smera, a vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu iznosilo bi oko pet minuta. Prema tadašnjoj stručnoj proceni, uloženi novac u izgradnju gondole trebalo bi da se vrati za oko šest godina. Sve ovo objavljeno je na zvaničnom sajtu Beograda 13. novembra te 2018. godine.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti