-6.3 C
Belgrade
ponedeljak, 24 januara, 2022

Novi uslovi za penziju!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Od danas, 1. januara 2021, važe novi uslovi za odlazak u starosnu i prevremenu penziju.

Od 1. januara 2021. godine granica za odlazak u starosnu penziju kod žena se pomera za dva meseca.

Tako će žene u 2021. godini u starosnu moći da idu sa 63 godine i dva meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

- Advertisement -

Osim ovog osnova za starosnu, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Od 1. januara 2021. se menjaju i uslovi za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu, pa će muškarcima biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 59 godina života, a ženama najmanje 39 godina i četiri meseca staža osiguranja i 58 godina i četiri meseca života.

U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju može maksimalno da iznosi 20,4 odsto.

- Advertisement -

Ukoliko je osiguranik želeo da ostvari pravo po uslovima iz 2020. godine, trebalo je da raskine radni odnos najkasnije do 30. decembra kako bi se najkasnije 31. decembra 2020. podneo zahtev za ostvarivanje prava.

Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važe u toj godini.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti