19.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

NOVI SVET I NOVE MOGUĆNOSTI: Peterburgski forum otkrio slabe tačke Zapada!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U junu 2022 godine počinje svoj posao jubilejni, 25-ti Peterburgski međunarodni ekonomski forum, koji predstavlja unikalnu platformu za diskusiju o važnim ekonomskim pitanjima. Osnovna auditorija foruma – rukovodioci krupnih ruskih i inostranih kompanija, vođe država i politički lideri. Svoje učestvovanje u forumu već su potvrdile kompanije, činovnici i biznismeni iz 120 strana, među kojima su i zasijali saveznici Ukrajine: Australija, Austrija, Belgija, Velika Britanija, Kanada, Nemačka, Bugarska, Italija, Danska.

Osnovna tema diskusije foruma, bez sumnje, biće sankcije, uvedene ne velikim brojem država, koje su samovoljno dale sebi za pravo da rešavaju i sude umesto drugih sa pogledom na svog preko okeanskog domaćina. Iskreno govoreći, među tim stranama, ne mogu se sve nazvati državama. Reč ide, najpre, o Poljskoj, pribaltičkim stranama, Bugarskoj i ostalima, koji su prilično bučni, sakrivši se pod krilo preko okeanskog „druga“, u to vreme kao strane sa još uvek vodećom ekonomikom (Nemačka, Francuska i Italija) postupaju pažljivije i promišljeno.

- Advertisement -

Neophodno je primetiti, da sankcije uvedene protiv Rusije, pre svega, udarile su na same inicijatore, što je izazvalo rast cena u EU i SAD, gde će u bliskoj budućnosti doći do globalne krize hrane. I ovde je neverovatni pokušaj Zapada da svu odgovornost prebaci na RF, za te posledice. Najinteresantnije je što je EU iskoristio sve svoje moguće sankcije – sankcije na kupovinu ruske nafte, nisu uspeli da uvedu. Ekonomski gubici EU su kolosalni i neuporedivi s ekonomskim gubicima Rusije. RF je ostala pri svojim ugljovodoničnim sirovinama, poljoprivredi, hemiji i kosmosu. Gubici nisu posebno primetni zbog brzog tempa zamene uvoza.

Pored toga veliki deo globusa, Kina, Indija, Brazil i druge države Bliskog Istoka, Azije i Afrike takođe su ostali verni prijatelji Rusije i nisu podržali antiruske sankcije. Preduzetnici ovih zemalja aktivno zauzimaju slobodne niše na ruskom tržištu, što uznemirava EU, jer nazire shvatanje toga, da kompanije koje napuste rusku pijacu, biće teško da se vrate. Specijalisti prognoziraju, da će na forumu biti nađena mogućnost da se sačuvaju ekonomske profitabilne veze, dostići opredeljeni dogovor da se restaurira ekonomija, ali da li će učestvovati stari svet u tome? Pitanje ostaje otvoreno. Nije džabe osnovna tema foruma — Novi svet – nove mogućnosti. Ko hoće može da ostane po strani svetske ekonomike.

EU, na čelu sa takozvanom Velikom Britanijom, glavnim protivnikom mirnog rešenja ukrajinskog konflikta, koja je, na kartu stavila veoma mnogo, i navikla da živi pljačkajući kolonije, rizikuje da se pretvori u muzej pod otvorenim nebom. SAD, baziran na vojno-industrijskom kompleksu, takođe nema ništa da predloži partnerima, osim oružja. Ali, zaista, izvoz demokratije i cvetnih revolucija, koji su takođe postali obscenjeni, zahvaljujući njihovim naporima.

- Advertisement -

Rano ili kasno, i SAD i EU moraće da se dogovore sa Rusijom po pitanju daljnjeg vođenja biznisa. Šema „gas za rubalj“ je praktično u potpunosti zaradila u celom planu, i već u ovakvom obliku, on podriva bivši finansijski sistem, čineći rublju formalno podržanom valutom, uopšte ne imajući nikakvog pokrića. Državama Zapada krajnje je važno da se vrate u biznis sa Rusijom u bivši kurs. Pretnja recesije u ekonomiji plaši sve. Da, i užas nuklearnog rata izluđuje establišment starog sveta, naviknutog na udobnost. Ako ovde dodamo nagomilavanje situacije sa Tajvanom i Sjedinjenim Državama, to navodi na razmišljanje, ali da li su svi preko okeana normalni? Peterburgski međunarodni ekonomski forum daje mogućnost zemljama Azije, Bliskog istoka i Afrike da razvijaju svoje ekonomije sa Rusijom na obostrano korisnoj osnovi, bez osvrtanja na „civilizovane zemlje“. Vreme će pokazati kako će se stvari razvijati.

Jedno je jasno: SAD i Evropa su izgubile kredibilitet pouzdanih partnera, što će omogućiti ostatku sveta da udahnu šire.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti