Novi plan Izraela: Spremili sistem vodenih pumpi kojim mogu da potope tunele Hamasa

Obavezno pročitajte

Izrael je razvio veliki sistem pumpi koje bi mogao da iskoristi i poplavi tunele ispod Pojasa Gaze koje koristi teroristička grupa Hamas, s ciljem da iz njih istera militante, piše Wall Street Journal, citirajući američke zvaničnike.

Izraelska je vojska postavila je najmanje pet pumpi oko kilometar i po od grada Al-Šati, kojima bi moglo da se ulije hiljade kubnih metara vode po satu, navodi se u izveštaju.

- Advertisement -

Iz izveštaja nije bilo jasno da li Izrael namerava da koristi pumpe pre nego li se oslobode svi taoci, ali je nagovešteno da je Izrael o ovome obavestio američke saveznike, te da odluku o tome da li će plan uopšte sprovesti još razmatra.

AFP PHOTO / THOMAS COEX

Hamas je ranije poručio da ima zarobljenike skrivene na „sigurnim mestima i u tunelima“.

Rojters nije mogao potvrdi detalje ovog izveštaja.

Wall Street Journal piše da je zvaničnik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) odbio da komentariše plan o poplavljivanju, ali su navele njegov citat:

Tanjug/AP Photo/Victor R. Caivano

„IDF radi na tome da spreči Hamasov teror na različite načine, upotrebom raznovrsnih vojnih i tehnoloških alata.“

IDF je u nedelju saopštila da su vojnici otkrili više od 800 tunelskih okna u Pojasu Gaze od početka kopnene ofanzive na Hamas koja je počela krajem oktobra.

Od toga je, kazali su, oko 500 okna već uništeno, prenosi Times of Israel. 

Vojska je rekla da je uništila i tunele vredne stotine kilometara, pored šahtova. BBC piše da je mreža tunela ispod Gaze, u kojima se godinama kriju teroristi i infrastruktura Hamasa, veća od londonske podzemne železnice.

Hamasovi tuneli
Tanjug, AP Photo/Jack Guez, Pool

„Šahte su se nalazile u civilnim područjima, a mnoge od njih u blizini ili unutar obrazovnih institucija, vrtića, džamija i igrališta“, saopštila je IDG, dodajući da su u nekim od tunela vojnici pronašli Hamasovo oružje.

Izrael je obećao da će srušiti Hamas nakon masakra 7. oktobra, u kojem su palestinski teroristi upali preko granice iz Gaze i pobili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzeli oko 240 talaca.

Tokom sedmodnevnog primirja — koje je isteklo u petak nakon što Hamas nije dostavio spisak talaca koje je nameravao da oslobodi i počeo je da ispaljuje rakete sat vremena pre isteka primirja — militantna grupa je oslobodila 105 civila: 81 Izraelca, 23 Tajlandski državljani i jedan Filipinac.

Veruje se da je u Gazi ostalo 136 talaca.

Zauzvrat, Izrael je oslobodio 210 palestinskih zatvorenika – žene i maloletnike.

Pored toga, oko 200 kamiona, uključujući četiri cisterne goriva i četiri cisterne gasa za kuvanje, ulazilo je u Gazu svakog dana.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu