13 C
Belgrade
nedelja, 25 oktobra, 2020

NOVE MERE NASTUPAJU OD 18H: Sve što treba da znate o njima!

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

EKSKLUZIVA: Ovo je novi sastav Vlade Republike Srbije

Iz dobro obaveštenih izvora iz Nemanjine ulice, ovako će izgledati novi sastav Vlade Srbije:Ana Brnabić, premijer i...

Mere važe za sve građane Srbije koji ulaze u zemlju

Sve građane Srbije koji od 18 sati uđu u zemlju očekuje poseban zdravstveni nadzor i nove mere. Šta to tačno znači?

Nove mere Kriznog štaba i potrebnim koracima, putnici koji se od 18 sati budu vraćali iz zemalja regiona, biće obavešteni na samoj granici. Na graničnim prelazima dobiće upozorenja sa instrukcijama gde i na koji način da se jave, čak iako nemaju simptome koronavirusa.

- Advertisement -


Putnici će imati obavezu javljanja nadležnoj kovid ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice.

Nove mere i test samoprocene

Prvi korak biće test samoprocene na kovid 19 koji je dostupan na sajtu e-zdravlje. Preporuka je da se rezultati testa sačuvaju, a period zdravstvenog nadzora traje 10 dana, posle čega treba da se ponovi test samoprocene. Ova pravila važe za one koji nemaju simptome virusa.

- Advertisement -

Što se tiče samog testa, prvo se treba registrovati, upisivanjem broja lične karte i broja zdravstvene knjižice. Traže se i lični podaci, mesto boravišta, broj telefona. Zatim se štikliranjem odgovara na pitanja.

Ispitanik mora da navede da li oseća bolove u mišićima, grudima, stomaku ili u zglobovima. Zatim mora označiti da li ima neke od simptoma, a navedni su: otežano disanje, opšta slabost, dijareja, kašalj, mučnina – povraćanje, upala grla, glavobolja, curenje nosa, uznemirenost-konfuznost, gubitak čula ukusa i gubitak čula mirisa.

Osoba mora da naznači da li ima neko hronično oboljenje, kao i da li test popunjava porodilja ili trudnica. Zatim se popunjava da li je osoba bila u nekoj od zemalja unutar 14 dana otako su se pojavili simptomi, u kojoj, i u kojem periodu. Traže se i podaci o kontaktima – da li je osoba putovala u zaraženo područje, ili bila u nekoj od zdravstvenih ustanova u kojoj se leče oboleli od kovida 19. Rezultat testa stiže odmah, a podaci će biti sačuvani.

Registracija naloga i prijava preko portala eZdravlje, kao i prijava preko eID.gov.rs (jedinstvenog državnog sistema za autentikaciju građana u svim sistemima eUprave) omogućavaju Vam pristup svim funkcijama portala.

- Advertisement -

Ukoliko korisnik nije osiguranik RFZO-a, registracija naloga i prijava na sistem je omogućena jedino preko eID.gov.rs (mogu se registrovati sve osobe koje imaju JMBG i adresu elektronske pošte).

Šta posle testa?

Kada popunite upitnik samoprocene simptoma, na osnovu odgovora ćete dobiti smernice o daljem postupanju. Ako ostavite broj telefona i Vaši odgovori ukažu na sumnju na kovid 19, pozvaće Vas lekar na pregled u Domu zdravlja.

Ovo znači da građani ne treba po automatizmu da posećuju kovid ambulante pri povratku iz inostranstva, već samo oni koji urađenim testom samoprocene dobiju takva uputstva.

Period posebnom zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u kovid ambulantu treba da još jednom urade test samoprocene na kovid 19. Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

Ko nema obavezu javljanja ambulantama?

Obaveza javljanja ambulanti ili zavodu za javno zdravlje ne odnosi se:

– na akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica

– na lica iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije,

– na lica koji su stanovnici pograničnog područja i koji su zaposleni na teritoriji Republike Srbije, kojima je poslodavac iz Republike Srbije izdao dokument o radnom angažovanju,

– na posadu i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija,

– na članove posade prilikom obavljanja međunarodnog prevoza, radi preuzimanja ili istovara robe ili radi prevoza lica u ili kroz Republiku Srbiju.

Ukoliko se utvrdi bilo kakav simptom koronavirusa, piše se bolovanje – bez obzira na to da li je lakša ili ozbiljnija slika, i bez obzira na to da li ide kući u samoizolaciju ili na Infektivnu kliniku, izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović. Oni koji budu stavljeni pod zdravstveni nadzor biće ili pozivani telefonom svakog dana ili će posle nekoliko dana biti ponovo pregledani u kovid ambulanti kako bi se redovno pratilo njihovo stanje.

Troškove testiranja pacijenata koji imaju tegobe snosi država, kao i do sada. Međutim, onima za koje se ispostavi da su zaraženi, pošto su svojom voljom i na sopstvenu odgovornost išli na more, neće biti isplaćivano 100 odsto zarade, kao u vreme vanrednog stanja, već 65 odsto.

Krizni štab je zamolio građane da svako ko je došao iz inostranstva bude 10 dana u samoizolaciji, ili da uradi PCR test, jer, kako je istaknuto, “Krizni štab trenutno nema zakonsku osnov da stavi zdravog čoveka po povratku sa putovanja u karantin ili samoizolaciju”.

SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

ZLO: Darija traži da ŽENE KOJE OBOLE OD RAKA DOJKE PLAĆAJU 70% od cene lekova ako nemaju mamograf, a da se pušačima OGRANIČI LEČENJE...

O tome piše Predrag Slijepčević (Peđa Leuka)u svom “UPOZORENJU” koje se deli po društvenim mrežama. Tekst prenosimo u celosti:

DOKLE BRE VIŠE DA NAS PRAVE LUDIMA?! Evo koliko je kod nas skuplje gorivo nego u Nemačkoj!

Neverovatne cene goriva revoltiraju građane! Uprkos tome što predsednik Srbije danima priča kako po rastu u godini najveće krize nakon 2008....

EVO ŠTA NAM SPREMAJU I KAKO RAZMIŠLJAJU: Darija se oglasila o uvođenju vanrednog stanja!

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je vanredno stanje u Srbiji i zbog kovida bilo uvedeno...

JOŠ JEDNA ZAPANJUJUĆA STATISTIKA IZ CRNE GORE: Godišnje se obavi na hiljade abortusa, razlog je krajnje BIZARAN

Jeziva statistika oko abortusaPrema podacima iz Strategije za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zdravlja, u Crnoj...

KO KAŽE DA SE U SRBIJI NE NAPREDUJE? Krkobabićev sin postao potpredsednik Skupštine!

Ko kaže da je za uspeh na političkoj sceni Srbije neophodno iskustvo, vreme, zrelost i, ako ne formalno, ono bar neformalno...