NOVA VLADA: Evo ko odlazi, a ko ostaje u njoj!

Obavezno pročitajte

Vlada krajem septembra

Nova vlada Srbije trebalo bi da bude formirana krajem septembra, a većina imena novih ministara i dalje su nepoznata javnosti. Ipak, gotovo je izvesno da će funkciju premijera i ubuduće obavljati Ana Brnabić, fotelje u Nemanjinoj 11 zadržaće još najmanje četiri aktuelna ministra, a u njoj neće sedeti dosadašnji ministri privrede i turizma Goran Knežević i Rasim Ljajić. Nezvanično se spekuliše da je nekoliko poslanika iz redova SNS u igri za ministarske pozicije.

Parlamentarni izbori održani su još pre tri meseca, a formiranje nove vlade trebalo bi da bude okončano do kraja ovog meseca.

- Advertisement -

Iako se taj trenutak ozbiljno približava, i dalje je mnogo toga nepoznato.

Ipak, nekoliko ministara ima osiguranu poziciju i u novoj vladi, pojedini izvesno odlaze, a neki su na tankom ledu.

Zakidanje SPS-a
I dalje nema zvanične informacije ni da će SPS biti partner SNS i u novoj vladi. Ipak, sudeći po formiranju koalicija na lokalu, može se zaključiti da će stvari funkcionisati na isti način i na republičkom nivou.

To bi trebalo da znači da će socijalisti, koji su do sada vodili šest resora, biti ozbiljno zakinuti. U ovom trenutku, funkcioneri SPS-a predvode nekoliko jakih ministarstva – spoljnih poslova, energetike, državne uprave, ekologije… i malo je verovatno da će im svi oni pripasti i u novoj raspodeli karata.

Gotovo je izvesno da će Ivica Dačić ostati na poziciji šefa diplomatije, a svi ostali resori kojima je rukovodio SPS su pod znakom pitanja.

vlad,

Prema dosad objavljenim informacijama, moguće je da SPS “spadne” sa šest na svega dva ili tri ministarstva u novoj vladi. Od toga će zavisiti i da li će Aleksandar Antić i Branko Ružić ostati u Nemanjinoj 11.

Nagrađivanje Nedimovića, “kažnjavanje” Zorane

U fotelji premijerke gotovo izvesno će ostati Ana Brnabić, a Branislav Nedimović, koji je bio prvi na listi SNS, trebalo bi da bude nagrađen za rad u prethodne četiri godine. Nije isključeno da će ostati na poziciji ministra poljoprivrede, a vrlo je verovatno da će mu biti dodeljena i funkcija potpredsednika nove vlade.

Izvesno je da će fotelju sačuvati i Siniša Mali, koga je, uprkos aferama u koje je bio umešan, predsednik SNS u više navrata pohvalio i nije isključeno da uz ministarsku, obavlja i funkciju potpredsednika vlade.

U Nemanjinoj 11 najverovatnije će ostati i Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, ali se spekuliše da će njen resor biti podeljen na dva ministarstva. I ona sama je jednom prilikom iznela stav da njen resor ne treba deliti, ali da takva mogućnost nije isključena.

Ko će pre do fotelje?

Prema najavama, u novoj vladi biće više novih nego starih ministara, ali su neki dugo godina u politici.

Već dugo želju da pređe u Nemanjinu 11 ima predsednica Skupštine Maja Gojković, koja je “pikirala” Ministarstvo kulture i informisanja. Ona je bila ozbiljan kandidat da ga preuzme i pre dve godine, ali i pre sedam, kada je najavljivana rekonstrukcija tadašnjeg kabineta Ivice Dačića. Međutim, u trci za tu poziciju je, prema našim saznanjima Ana Ilić, savetnica Ane Brnabić.

Ilić je po imenovanju u kabinet premijerke 2017. postala savetnica zadužena za filmsku industriju, kreativne industrije, turizam i digitalnu zabavu. Pre toga je bila šefica kabineta Ane Brnabić u Ministartsvu za državnu upravu.

U kontekstu novih ministara pominju se i Irena Vujović, bivša predsednica Opštine Savski venac, i poslanica Marija Obradović. Obe kao kandidati za ministra životne sredine. Mediji su pisali da bi Vujović mogla da dobije priliku i da vodi neko javno preduzeće.

Kao najverovatniji naslednik Gorana Kneževića na mestu ministra privrede pominje se Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. Da lider SNS Aleksandar Vučić ima veliko poverenje u njega, videlo se i kad ga je pozvao da bude deo srpske delegacije u Vašingtonu, gde su Beograd i Priština u prisustvu Donalda Trampa potpisale sporazum.

Stefanović “na mukama”, neki idu dobrovoljno
U novoj vladi sigurno neće biti Goran Knežević, koji se iz zdravstvenih razloga oprašta od visoke politike. Da više neće biti ministar nedavno je potvrdio i Rasim Ljajić, koji je u poslednjih 20 godina bio član čak devet vlada.

“Bilo bi neozbiljno da posle svega kažem da sam se šalio ili predomislio. Nisam ni jedno ni drugo. Ostajem pri tome, jer me obavezuje javno izgovorena reč i obećanje koje sam dao. Moja stranka će dobiti ministarsko mesto u vladi, a o personalnom rešenju još razgovaramo unutar stranke”, naveo je on nedavno.

O tome šta će biti sa Nebojšom Stefanovićem i da li će ponovo biti ministar nije se mnogo govorilo u javnosti, ali je evidentno da nije u dobroj poziciji.

Posle niza afera verovatnije je da ostane bez ministarske fotelje, o čemu se nezvanično i priča u političkim krugovima.

U Nemanjinoj 11 gotovo izvesno neće biti Goran Trivan, aktuelni ministar ekologije, a isto se spekuliše i za Vladana Vukosavljevića, ministra kulture.

Ministarsku fotelju verovatno neće zadržati ni ministar rada i socijalne politike Zoran Đorđević, od koga je javnost tražila ostavku tokom pandemije, s obzirom na veliki broj zaraženih, pa i preminulih, u gerontološkim centrima širom Srbije.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu