Nova Vlada čekaće dok se Vučić ne vrati iz SAD

Obavezno pročitajte

Vlada na čekanju

Sednica Glavnog odbora SNS, novo zasedanje Skupštine Srbije, biranje njenog predsednika, formiranje Vlade i moglo bi se reći čitav politički život u Srbiji na čekanju je do završetka sastanka u Vašingtonu, koji je zakazan za 2. septembar. Kako nezvanično saznaje Nova.rs iz redova naprednjaka, u stranci je trenutno potpuno zatišje, sve što je planirano za kraj avgusta prolongirano je do povratka delegacije Beograda iz Vašingtona.

Politički analitičari su podeljeni u mišljenjima, pa ono varira od toga da je ovakvo odlaganje potpuno besmisleno i čisto poigravanje sa živcima građana Srbije i potencijalnih koalicionih partnera SNS, do toga da od rezultata sastanka u Vašingtonu mogu zavisiti kadrovska rešenja u novoj vladi, pa se zato čeka.

- Advertisement -

“Ništa se ne dešava, ništa još ne znamo. Trebalo je da se sastanemo na stranačkim organima krajem avgusta, ali evo danas je 20, a niko nas ni o čemu ne obaveštava. Koliko znamo, sve će biti odloženo dok se ne završi sastanak u Vašingtonu. Ne verujem da će biti iznenađenja u međuvremenu”, kaže za Nova.rs sagovornik iz SNS.

PROČITAJTE JOŠ…

vlada,

POLITIKA14. Avg. 2020

Govoreći o krajnjim datumima za formiranje vlade predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić poslednjeg dana jula je rekao:

“Vlada bi trebalo da bude formirana do 25. avgusta, na sednici Predsedništva SNS razgovarali smo o tome ko treba da bude koalicioni partner i pojavile su se četiri moguće opcije. Da idemo sa socijalistima i manjima, sa (Aleksandrom) Šapićem i manjinama, sa socijalistima, Šapićem i manjinama i sami sa manjinama”, rekao je Vučić posle sednice Predsedništva SNS, objasnivši kako je svaki od tih predloga dobio po 20 ili 30 odsto podrške i da su opcije kao “pata-karte”, ali da će odluka biti usaglašana, okvirno, oko 15. avgusta.

U međuvremenu taj datum je već prošao, a evo približava se i 25. avgust, koji je nametnut kao poslednji rok.

Politički analitičar Boban Stojanović kaže da naša unutrašnja pitanja nemaju nikakve veze sa sastankom u Vašingtonu.

Opravdanja

“To je samo iskorišćeno kao nekakvo opravdanje. Primereno bi bilo da je obrnuto, da novoizabrana Vlada koja vodi politiku (pa naravno i spoljnu) ide i na sastanak i naravno vodi ti istu politiku. Ovako se Vučić i dalje igra sa svima, drži na udici SPS i SPAS koji gledaju da li će im Vučić nešto udeliti i častiti ih, zamajava javnost, baca i nama kosku da diskutujemo o svemu ovome”, navodi Stojanović.

On dodaje da ko god bio u vladi, možemo je zvati koalicionom, koncentracionom, kako god, ona je u suštini jednopartijska jer jedna partija ima svu moć da donosi apsolutno sve odluke.

Foto: Medija centar Beograd

“Svi ostali su potpuno nerelevantni, bili u vladi ili ne. Sastanak u Vašingtonu je samo izgovor da se sve prolongira i samo dodatno pokazuje neodgovornost jer je vlada ovde morala da bude formirana bukvalno par dana nakon izbora, a ne da se koriste mehanizmi predviđeni za stvarne pregovore kako bi se formirala većina. A posebno iz razloga što smo suočeni sa zdravstvenom, ekonomskom i političkom krizom u zemlji, a dodatno jer imamo tehničku Vladu kojoj je suštinski istekao mandat pre skoro tri meseca. Neodgovorno prema državi i podređivanje svih institucija partiji i jednom čoveku”, objašnjava Stojanović.

Foto: TANJUG / RADE PRELIC / an

Nema vremena za sve

Sa druge strane direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja “Faktor plus” Vladimir Pejić smatra da za odlaganje svih odluka za posle sastanka u Vašingtonu postoje dva moguća razloga.

“Vučiću je verovatno između formiranja Vlade, biranja predsednika Skupštine i odlaska u Vašington premalo vremena za sve. On ima običaj i voli da bude tu u vreme svih tih važnih političkih događaja, da učestvuje u izlaganju i obraćanju javnosti. Pripreme za put, sa druge strane, takođe mu oduzimaju puno vremena. Drugi razlog može da bude neizvesnost onoga što će biti u Vašingtonu. u smislu toka razgovora i predloga koji mogu doći. U slučaju nepredviđenih okolnosti, može doći i do promene Vučićevog mišljenja i promena u koncepcijskom i personalnom sastavu vlade”, zaključuje Pejić.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

Akademik Nebojša Lalić na prodaju

Akademik Nebojša Lalić, koji se na predstojećim izborima za novo rukovodstvo SANU, kandidovao za novog generalnog sekretara Akademije, ponudio...

Još priča na sličnu temu