Nova školska realnost: Policajci, psiholozi i „vrlina i vrednosti“ pred đacima

Obavezno pročitajte

Kako ministarstvo planira da smanji nasilje među učenicima? Pripremaju izmene zakona. I dok se zakon ne promeni, uvode novu nastavnu aktivnost – „vrlina i vrednosti kao životni kompas“.

U školi će ih osim učitelja i nastavnika dočekati i policajci, psiholozi i nova nastavna aktivnost. Trebalo bi svi da uče o vrlinama i vrednostima.

- Advertisement -

„Suština je da je to bez predavanja, opisno ocenjivanje. Ne utiče na školski uspeh. Učenici treba da budu relaksirani i da imaju priliku da uče kroz neke aktivnosti. Na primer, da pogledaju neki deo filma, da prodiskutuju o tome, da zauzmu neka stanovišta, brane neke stavove, da imaju goste da postavljaju pitanja i da se upoznaju sa nekim stvarima“, kaže Eleonora Vlahović.

Još nije jasno kako će učenici moći da se opredele za ove časove, a bivši ministar prosvete upozorava gde će biti problem.

„Ono što je tu problematično je ko će to da predaje kao i sa svim drugim izbornim predmetima jednostavno je ponuditi ih, a sasvim druga stvar ispuniti ono što se očekuje. Svaka škola bi morala da ima nastavnika koji je obučen za to, ko zna šta tačno treba da radi, koji ima vremena da to radi. Nisam siguran koliko će škola biti u stanju da isporuči to što je i ponuđeno“, navodi Srđan Verbić.

Predstavnici sindikata, ipak, poručuju da stvari ne mogu da se reše nekoliko dana pred početak godine.

„Ti predmeti u svakom slučaju mogli su da budu implementirani u postojeće predmete. Svaki pokušaj Ministarstva prosvete pozdravljamo sa ciljem da ozdravi ovaj sistem, ali mislimo da se jednokratnim rešenjima to ne može uraditi. Moramo da krenemo od početka, a to je vraćanje dostojanstva zaposlenima u obrazovanju“, navodi Dobrivoje Marjanović, iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

Ministarstvo prosvete pripremilo je i niz izmena zakona kojima bi se, kako se navodi u saopštenju, obrazovni sistem unapredio, a i smanjilo bi se nasilje među mladima. Predlaže se da od drugog razreda ocena iz vladanja uđe u prosek, da je učenika moguće udaljiti sa nastave i do pet dana, pojačani rad sa decom koja ispoljavaju nasilje, društveno korisni rad, smanjenje roka za pokretanje disciplinskog postupka, kao i smanjenje broja učenika u odeljenju na maksimum 28.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: KFOR da preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske,...

Još priča na sličnu temu