NOVA META ŠIPTARSKIH TERORISTA: Albanci tvrde da svetinje na Kosovu nisu SRPSKE!

Obavezno pročitajte

Albanci bi da prisvoje svetinje Nemanjića? Tvrde da manastiri i crkve na KiM nisu srpsko nasleđe

U tekstu koji obiluje nizom istorijski netačnih činjenica, Koha podseća i da je u kancelariji srpske misije u Briselu, „namerno bila izložena knjiga Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije – istorijsko i duhovno srce Srbije

Decani

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Srpskim duhovnim nasleđem na KiM danas se ponovo bavi prištinska Koha i ponovo iznosi tvrdnju da pravoslavni manastiri i crkve iz perioda Nemanjića ne pripadaju Srbiji, već da je u pitanju navodno „drevno albansko nasleđe“ nastalo na vizantijskim spomenicima u srednjem veku.

Kako piše Koha, a prenosi Kosovo onlajn, u tekstu pod naslovom „Srpsko prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu“, ovaj „nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je navodno srpska propaganda uticala na međunarodni sporazum postignut „Sveobuhvatnim predlogom za rešavanje statusa Kosova, koji je izradio Marti Ahtisari (mart 2007. godine), te da su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku poznati kao „zaostavština Srpske pravoslavne crkve“.

albanci

Koha podseća i da je u kancelariji srpske misije u Briselu, na sastanku evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića „namerno bila izložena knjiga Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije – istorijsko i duhovno srce Srbije.

To nije samo politički skandal, ocenjuje prštinska Koha, već se evropski komesar pojavljuje uz srpsku tezu za kulturno nasleđe Kosova i Metohije.

Sourcetelegraf

Ostavite komentar

Najnovije objave

Stvarni motivi Nikitinove i Stojkovićeve “borbe za Ukrajinu”

Višemesečno kontaminiranje srpske javnosti velikim pričama kvazilidera “ruske opozicije” Pjotra Nikitina (agent FSB) i promašenog advokatskog slučaja Čedomira Stojkovića...

Još priča na sličnu temu