16.8 C
Belgrade
četvrtak, 23 septembra, 2021

NOVA MAPA SVETA: Srbija svetlo narandžasta, Hrvatska i Crna Gora označene crveno

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Srbija na novoj mapi sveta

Američki Njujork tajms je na novoj mapi sveta na kojoj prati širenje korona virusa u svetu Srbiju prikazao kao zemlju sa slabim porastom broja zaraženih, dok su Hrvatska i Crna Gora jedine zemlje u Evropi koja su označene crvenom bojom, koja znači da je porast broja novih slučajeva značajan.

Na mapi Njujork tajmsa zemlje su klasifikovane prema stopi porasta broja novih slučajeva u poslednjih 14 dana, pa, iako pojedine imaju nizak broj zaraženih, računa se procenat porasta broja novoobolelih poslednjih dana.

- Advertisement -

Srbija je na mapi Njujork tajmsa obojena u svetlo narandžasto, a istom bojom su označene Bosna i Hercegovina, Bugarska, Rumunija i Albanija.

Severna Makedonija, koja proteklih dana beleži trocifrene dnevne brojeve novozaraženih, prikazana je u oker boji koja govori o tome da je porast broja novoobolelih u prethodne dve nedelje otprilike isti.

Među evropskim zemljama u kojima je taj broj u padu, pa su obojene plavom bojom, su Velika Britanija, Poljska i Grčka, dok su Rusija, Francuska i Italija označene kao zemlje u kojima je broj novozaraženih stabilan.

- Advertisement -

U svetu su crvenom bojom označeni Maroko, Kirgistan, Ekvatorijalna Gvineja i Malavi.

Njujork tajms primećuje da se epidemija stišava u pojedinim zemljama koje su u ranoj fazi bile teško pogođene, ali upozorava da broj novih slučajeva širom sveta raste brže nego ikada, s obzirom na to da se dnevno prijavi više od 100.000 novozaraženih.

List navodi da je u poslednje dve nedelje porast broja novih slučajeva zabeležen u skoro dvostruko više zemalja od onih koje su prijavile pad, što je posledica žarišta u Latinskoj Americi, Africi, Aziji i na Bliskom istoku.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti