21 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

NORMALAN ČOVEK, DOŠAO DA POSETI SVOJ NAROD: Putin obišao ranjene vojnike u Ukrajini

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ruski predsednik Vladimir Putin u sredu je prvi put posetio ruske vojnike ranjene u Ukrajini, tri meseca od početka ofanzive na susednu zemlju.

Na snimcima ruske televizije vidi se kako Putin u beloj košulji razgovara s nekolicinom vojnika i pita ih odakle su i kakva im je porodična situacija. Vojnici su stajali pokraj svojih postelja.

- Advertisement -

Obraćajući se vojniku u pidžami sa modro-belim prugama, predsednik mu je rekao da će njegov devetomesečni sin „biti ponosan na svog oca“. Ministar odbrane Sergej Šojgu bio je sa njim.

Rusija veoma retko otkriva svoje ljudske gubitke u Ukrajini. Posljednji podaci, objavljeni 25. marta, pokazuju da je ruska vojska priznala 1.351 poginulog vojnika i 3.825 ranjenih.

Predsednikov portparol je ranije istakao da ova poseta ne znači „novu etapu“, dok ofanziva u Ukrajini ulazi u svoj četvrti mesec.

- Advertisement -

„Jednostavno, vremenski raspored mu je omogućio da lično ode tamo“, rekao je Dmitrij Peskov.

Rusija tvrdi da ofanzivom u Ukrajini, koju je počela 24. februara, želi da zaštiti od genocida stanovnike koji govore ruski i „očisti zemlju od nacista“.

Vlasti isto ističu da ofanziva ide po planu, iako je Moskva krajem marta, nakon žestokog ukrajinskog otpora, odustala od napada na Kijev i fokusirala operacije na istok zemlje.

Ruski ministar odbrane i sekretar moćnog ruskog Saveta bezbednosti dali su u utorak do znanja da će Rusija još dugo morati da ostane u Ukrajini da bi ostvarila ciljeve svoje intervencije.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti