NOKAUTIRALA ŠIPTARE I ZAPAD: Kosovo NJET država!

Obavezno pročitajte

Kosovo nije država

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je izjavu novog šefa diplomatije EU Žozepa Borela, koji je rekao da, ukoliko Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, ono neće biti država, rekavši da sa tom tvrdnjom nije saglasna, budući da Kosovo i tako nije država.

Kako je istakla, Kosovo je samo pokušaj određenog broja zemalja da se nasilnim putem progura priznanje te problematične teritorije.

- Advertisement -

„Nisam saglasna sa njim, jer Kosovo i tako nije država, već je pokušaj određenog broja zemalja da se nasilnim putem progura priznanje te problematične teritorije u vidu državnosti. To nije država“, rekla je Zaharova na brifingu u Moskvi.

Ona je podsetila na stav Rusije po pitanju Kosova, rekavši da je pitanju grubo kršenje međunarodnog prava i povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i da sve to stoji u odgovarajućim rezolucijama Saveta bzebednosti UN, koje niko još uvek nije ukidao.

Zaharova je ocenila i da se trenutna situacija svodi na to da su sve te rezolucije pregažene, da one „kao da ne važe, te da su ih sve te zemlje prekršile priznavši Kosovo za suverenu državu“.

Međutim, Zaharova je ukazala i na to da, pored političkih ocena zasnovanih na međunarodnom pravu, postoji i politička realnost, koja je pokazala da Kosovo kao „država“ nije uspešna ni u kakvom planu — ni u zakonodavnom, kao ni u realnosti savremenog sveta.

„Možemo koliko god hoćemo o tome da razgovaramo, ali prošlo je mnogo vremenoa i ceo svet je uvideo pokušaje da se određeni postupci opravdaju. Što više svi oni koji su donosili odluke budu nastavili da govore da je Kosovo država, ništa se od toga neće promeniti, sve će ostati samo na rečima. Celo to pitanje i dalje je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Ništa im nije uspelo“, zaključila je Zaharova.

Podsetimo — Borel je izjavio da, ukoliko Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, Kosovo neće biti država, te da iz tog razloga „moramo da radimo kako bi se razgovori nastavili“.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu