NIŠTA OD LETOVANJA? Grci ne otvaraju granice za Srbe ni u avgustu?

Obavezno pročitajte

Srbija na prvom mestu

Srbija je sa čak 78 slučajeva prva po broju turista zaraženih koronom koji su došli u ovu zemlju, skoro je izvesno da Grci neće skoro otvoriti granice za naše državljane

Uzevši ovo u obzir, ali i pogoršanje epidemiološke situacije kako u Srbiji, tako i u Grčkoj, skoro je izvesno da grčke granice za naše turiste neće biti otvorene ni u avgustu, a kako kažu turistički radnici, masovnijeg odlaska na more svakako neće biti ni u septembru!

- Advertisement -


Nikos Hardalias, zamenik ministra civilne zaštite u Grčkoj, saopštio je da je od početka turističke sezone koronavirus otkriven kod 295 turista. Pored naših, korona je, prema njegovim rečima, potvrđena i kod 63 turista iz Bugarske, 61 iz Rumunije, 23 iz Albanije, šest iz SAD.

Ne možemo ni u Španiju

Državljanima Srbije od ponoći je zabranjen i ulazak u Španiju, rekla je naša ambasadorka Katarina Lalić: – Ta odluka će važiti do kraja jula, kada se očekuje ponovno razmatranje EU o listi država čiji državljani mogu da putuju u države članica. Ako se Srbija ponovo bude našla na toj listi, može se očekivati da će biti i pozitivna odluka Španije o ulasku naših državljana.

Grčka je za naše turiste zatvorila granice od 6. jula, a ta odluka je produžena 15. jula. Sledeći presek stanja najavljen je za 1. avgust, ali ni Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, ne veruje da će odluka biti promenjena tokom avgusta.

– Za sada su male šanse. Sve zavisi od epidemiološke situacije. Kada se popravi situacija, onda će se i njihova odluka promeniti – kaže Dačić za Kurir. Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, kaže za Kurir da ni on ne veruje da će letovanje u Grčkoj, omiljenoj destinaciji naših turista, uopšte biti moguće i narednog meseca.

– Za sada u Srbiji nema značajnog poboljšanja epidemiološke situacije, a i Grčka beleži rast broja zaraženih, tako da je, osim ako ne dođe do nekog neočekivanog preokreta, malo verovatno da granice za naše turiste budu otvorene u avgustu.

Crna Gora opet proglasila epidemiju

Crnogorsko nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) ponovo je u utorak proglasilo epidemiju koronavirusa na teritoriji cele Crne Gore. U skladu s tim, od juče se uvodi više novih privremenih mera, uključujući obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom prostoru na celoj teritoriji Crne Gore, a obaveza se odnosi i na decu stariju od sedam godina.

Maske nisu obavezne na plažama i u nacionalnim parkovima, pod uslovom održavanja fizičke distance i ranije propisanih mera. Crna Gora je zabranila ulazak državljanima Srbije zbog nepovoljne epidemiološke situacije kod nas.

Grci još više pooštravaju mere i ne verujem da će, čak i ako nas u nekom trenutku puste, dozvoliti ulazak bez negativnog PCR testa do kraja sezone – objašnjava Seničić i dodaje da su mnogi naši turisti već odustali od Grčke i preusmerili se na Egipat i Tursku, koji, prema njegovim rečima, najverovatnije neće menjati odnos prema nama, odnosno za ulazak u te zemlje neće biti potreban PCR test i karantin.

Seničić dodaje i da će Grčka dobiti veliku finansijsku pomoć od EU za oporavak od krize, pa sebi mogu da priušte da se ne kockaju. U Grčkoj je, prema zvaničnim podacima, od početka epidemije registrovano 4.007 slučajeva, a samo za tri nedelje jula registrovana su 624 nova slučaja, od kojih su polovina stranci. I Darko Asanović, vlasnik jedne od domaćih turističkih agencija, kaže za Kurir da je moguće da granice ne budu otvorene čak ni u septembru:

– Ako se i otvore u septembru, svakako neće biti masovnog organizovanog odlaska. Agencijama se ne isplati da rade samo mesec dana, a sem toga, vlasnici mnogih vila u Grčkoj su već odustali od ove sezone i nisu ni otvarali objekte, niti će. Takođe, neće biti računice ni da se organizuju čarter letovi, pa se može zaključiti da, ako i nekad u toku sezone otvore granice, to će mahom biti individualni odlasci sopstvenim prevozom.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Španija, Irska, Belgija i Malta traže samit EU o prekidu vatre u Pojasu Gaze

BRISEL – Španija, Irska, Belgija i Malta žele da se održi samit Evropske unije o prekidu vatre u Pojasu Gaze,...

Još priča na sličnu temu