NIŠTA OD ČLANSTVA UKRAJINE EU: Umesto kandidature EU nudi jačanje partnerstva

Obavezno pročitajte

Lideri EU sa samita u Parizu poručili su da priznaju evropske težnje i evropski izbor Ukrajine, a Kijevu, umesto ubrzane procedure pristupanja, nude jačanje veza i produbljivanje partnerstva.

U saopštenju nakon jučerašnjih maratonskih razgovora u Versaju, lideri EU pozivaju se na Sporazum o pridruživanju potpisan sa Ukrajinom 2014. godine i navode da je zadatak Evropske komisije da izradi mišljenje o ukrajinskoj kandidaturi za članstvo u EU u skladu sa relevantnim odredbama evropskog ustava.
„Očekujući ovo i bez odlaganja, mi ćemo dalje ojačati naše veze i produbiti naše partnerstvo kako bismo podržali Ukrajinu na njenom evropskom putu. Ukrajina pripada našoj evropskoj porodici“, navodi se u zajedničkom saopštenju EU lidera. EU 27 u Parizu su ponovili stav da Ukrajina kao nezavisna i suverena zemlja ima pravo da bira svoju sudbinu.

Pojednostavljenje procedure pristupanja – pogrešno

Premijer Belgije Aleksander de Kru smatra da bi pojednostavljivanje opšte procedure za pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji bilo pogrešno, podsetivši da ovakav proces zahteva mnogo vremena i sprovođenje reformi.
„Procedura stupanja u EU je definisana, neophodno je poštovati sve faze, a sve suprotno od toga bilo bi ozbiljna greška. Postoje administrativna i tehnička procedura, ali i politički proces. Ne možemo zatvoriti vrata pred onima koji smatraju da je EU mesto progresa, stabilnosti i mira. Treba se kretati u ovom pravcu na političkom planu. Ali, članstvo zahteva mnogo vremena i reformi“, saopštio je belgijski premijer pre početka drugog dana evropskog neformalnog samita u Francuskoj.

- Advertisement -

Pomenutom samitu prisustvovao je i predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, koji se takođe oglasio na ovu temu.
On je izjavio da lideri Evropske unije danas nisu postigli dogovor o dodeljivanju Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU.
„Spremni smo da pružimo perspektivu i započnemo proceduru… Voleo bih da Ukrajina odmah dobije status kandidata. To je bio maksimalni zadatak, ali ga je trenutno nemoguće ispuniti, iako ćemo se vratiti ovom pitanju“, poručio je litvanski predsednik.

Slovenija: Postoje neslaganja

S druge strane, slovenački premijer Janez Janša priznao je da postoje neslaganja među liderima EU u vezi sa članstvom Ukrajine u zajednici.

Pored toga, premijer Slovenije istakao je da ima mnogo više zemalja koje podržavaju članstvo Ukrajine u EU.
„Postoji većina (koja podržava cilj Ukrajine – prim. aut.), a Slovenija je deo nje. Neophodno je poslati signal da će članstvo biti odobreno – ne ‘sutra’, naravno, ‘sutra’ je moguće postati kandidat, ali ćemo im onda pomoći da ovaj posao (o pristupanju EU – prim. aut.) završe što je pre moguće“, istakao je Janša.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je 28. februara zahtev za pristupanje Ukrajine u Evropsku uniju. Sutradan je Evropski parlament podržao rezoluciju o dodeli Ukrajini statusa države-kandidata.

SourceSputnik

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšeni Srbi na Kosmetu, pronađeni noževi, čekić, sprejevi, srpske zastave…

Službenici tzv. Kosovske policije uhapsili su noćas dvojicu državljana Srbije nakon što su kod njih pronašli pendrek, maskirnu masku,...

Još priča na sličnu temu