3.1 C
Belgrade
subota, 29 januara, 2022

NIŠ: Stanovnici 12. srpske brigade ne žele da im se ulica zove po radikalu Krasiću

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Skoro 90% meštana Ulice 12. srpske brigade u Nišu, kako sami kažu, potpisalo je peticiju kojom traže od nadležne Komisije da preispita i poništi odluku o promeni imena ulice, jer ne žele njeno preimenovanje u Ulicu Zorana Krasića. Tu živi i narodni poslanik SRS Nikola Savić, čija je stranka i predložila novo ime, ali on nije želeo da komentariše peticiju svojih komšija.

Stanovnici 12. srpske brigade ne žele da menjaju ime ulice, jer kažuda se tako zove od formiranja i nosi ime po čuvenoj brigadi sa juga Srbije koja je učestvovala u borbama za oslobođenje Niša, Srbije i Jugoslavije od nacista i fašista u Drugom svetskom ratu.

- Advertisement -

Pored toga, kako kažu, ne žele da menjaju dokumentaciju.

POSEBNO ISTIČEMO DA OVAKVA NEPOTREBNA IZMENA NAZIVA ULICE STVARA NEPOTREBNE I ZNAČAJNE TROŠKOVE, NE SAMO U NOVCU VEĆ I VREMENU OKO IZMENE PODATAKA U LIČNOJ DOKUMENTACIJI, KAO I KOD DRUGIH INSTITUCIJA (BANAKA, USTANOVA I SL.) ONIH KOJI ŽIVE U TOJ ULICI. TAKOĐE I IZMENA VRLO OBIMNE DOKUMENTACIJE PRIVREDNIH SUBJEKATA KOJI OBAVLJAJU DELATNOST U TOJ ULICI, A O KOJIMA SE VODI EVIDENCIJA KOD VEĆEG BROJA NADLEŽNIH DRŽAVNIH ORGANA I ORGANIZACIJA – PIŠE U PETICIJI.

Smatraju i da nisu ispunjeni minimalni uslovi da Zoran Krasić dobije ulicu, jer od njegove smrti nisu prošle ni 2 godine, a posebno zameraju jer nisu bili pitani da li žele da njihova ulica dobije novo ime.

12 srpske brigade2 foto J.B
- Advertisement -

90% stanovnika potpisalo peticiju; foto: J. B.Za odluku misle da je neispravna i zato što je inicijativa potekla od narodnog poslanika Srpske radikalne stranke Nikole Savića, koji živi u toj ulici.

Međutim, Savić ove navode svojih komšija nije želeo da komentariše.

U međuvremenu je meštanima stigao i odgovor iz Skupštine Grada u kojem ih obaveštavaju da je ispoštovana kompletna procedura i da je promena odobrena i u Ministrastvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Pišu i da hitna zamena dokumenata nije potrebna, već da će novo ime ulice biti upisano prilikom promene zbog isteka važenja ličnih dokumenata.

Nisu odgovorili na argument meštana o istorijskoj distanci koja mora da postoji od nečije smrti do trenutka kada dobije ulicu, već su samo prosledili obrazloženje sa Krasićevom biografijom u kojoj, između ostalog, piše da je bio jedan od najistaknutijih niških političara, ali ne i da je bio funkcioner stranke koja zastupa nacionalističku ideologiju Velike Srbije do Karlovca, Ogulina, Karlobaga i Virovitice i koja ume i da negira postojanje drugih nacija.

Stanovnici 12. srpske brigade kažu da im iz Skupštine Grada zapravo i nije stigao odgovor, jer nisu zadovoljni obrazloženjima. Dopisi i žalbe biće upućeni, kako kažu, Zaštitniku građana i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti