21.8 C
Belgrade
subota, 13 avgusta, 2022

Nikola Tesla i govor u Beogradu 1892: „Vazda ostajem samo Srbin i ništa više“

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nikola Tesla je 1. juna 1892. godine doputovao u Beograd, prvi i jedini put u životu.

U Beograd je došao na poziv Đorđa Stanojevića, rektora Beogradskog univerziteta. U velikoj sali Velike škole, Teslu su dočekali razgaljeni studenti. A onda je održao govor koji se i dan danas pamti.

Nikola Tesla,

Nikola Tesla i njegov govor

- Advertisement -

„Svoju radost, koju ja ovoga trenutka osećam, ja ne umem da vam iskažem, ali se radujem što mogu ovom prilikom da pred vama, mila braćo, izrazim svagda svoje najmilije zadovoljstvo, da sam bio i da vazda ostajem samo Srbin i ništa više

Dešava se, gospodo, da čovek, udaljen od svoje otadžbine, zanet poslom kakvim se ja zanimam, po katkad smete s uma svoje ime, svoju narodnost i svoju otadžbinu. Ali toga, gospodo, kod mene nikad nije bilo, a nadam se da i neće i ne može ikad ni biti.

Ako se ja i ne nalazim među vama, da kao i vi što više privredim na oltar srpske misli, ja radim drugi posao, na drugi način proslavljam ime srpsko, i na drugi način radim i trudim se, da koliko mogu i ja što korisno privredim svome narodu i svojoj miloj braći.

- Advertisement -

ako ima kakve slave i zasluge za čovečanstvo, da se pripiše mome imenu, to ta počast više pripada srpskom imenu, srpskom narodu iz čije sam sredine ja ponikao.

Braćo i drugovi! Hvala vam na tolikoj pažnji i odlikovanju.

U vama gledam ja mlado Srpstvo, koje ima da radi na opštem zadatku sviju Srba. Vi ste budućnost Srpstva. Ja sam – kao što vidite i čujete – ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi, i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svijetu“, rekao je Nikola Tesla okupljenima.

Nikola Tesla umro je 7. januara 1943. godine. Više nikada nije video Beograd, ali je, sasvim sigurno, do kraja života nosio u srcu ljubav prema svom poreklu, prenosi B 92.

Biografija

Nikola Tesla (1856-1943), naučnik srpskog porekla, svoj doprinos nauci i tehnološkom progresu dao je kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne neizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.Ime Nikole Tesle je našlo mesto u Međunarodnom sistemu mernih jedinica i označava jedinicu magnetne indukcije (gustinu magnetnog fluksa).

Rođen je u Smiljanu 10. jula 1856. godine (tadašnja Austrougarska) u porodici pravoslavnog sveštenika. Osnovnu školu je pohađao u Smiljanu i Gospiću (1862-1866), a Realnu gimnaziju u Gospiću (1866-1870). Nakon završene Visoke realne gimnazije u Karlovcu (1870-1873) odlazi da studira na Politehničkoj školi u Gracu (1875-1878), a 1880. upisuje studije filozofije prirode na Univerzitetu u Pragu.

Nakon rada u Budimpešti, Parizu i Strazburu, Nikola Tesla dolazi u junu 1884. godine u SAD, gde ostaje do svoje smrti 7. januara 1943. godine u NJujorku.

Otkrića Nikole Tesle u oblasti polifaznih naizmeničnih struja bila su jedan od snažnih pokretača industrijske revolucije krajem devetnaestog veka.

Patenti polifazni elektromagnetni motor i prenos električne snage, koje je Tesla prijavio 12. oktobra 1887. godine, označili su početak „revolucionarnog hoda“ naizmeničnih struja. Nekoliko godina kasnije, ovaj sistem primenjen je u projektu hidrocentrale na Nijagari. Prva elektrana u Srbiji koja je u potpunosti radila po Teslinim sistemima bila je hidroelektrana na reci Đetinji kod Užica, snage 100 KS i radne frekvencije 50 Hz, koja je počela sa radom 1900. godine, samo četiri godine posle Nijagare.

Nakon početne faze rada, koju pored otkrića principa obrtnog magnetnog polja, višefaznih struja i njihove primene, zatim ranih i uspešnih rešenja u domenu automatike u poslednjoj deceniji 19. veka, Teslina istraživanja dovode do novih otkrića na polju struja visoke frekvencije i visokih napona. On najpre konstruiše visoko-frekventne alternatore, koji dugi niz godina predstavljaju osnovu emisionih radio-stanica, a zatim prelazi na proizvođenje neprigušenih elektromagnetnih talasa pomoću oscilatornih kola sa stacionarnim elementima – velikim kalemovima, kondenzatorima i antenama.

Tesla je tokom 1897. godine patentirao za radio veze fundamentalni princip rezonancije po dva električna kola na emisionom i na prijemnom kraju.Takođe je i utemeljivač radio komunikacija na velike daljine.

Nikola Tesla je konstruisao transformator i realizovao električno osvetljenje bez žica. Otkrio je mnoge osobine struje visoke frekvencije. 1898. godine, konstruisao je model broda bez posade, kojim se upravljalo sa obale pomoću radio talasa, čime je postavio osnovu radio-telemehanike.

Dug i plodan Teslin istraživački rad urodio je velikim brojem izuma koji pripadaju grupi izuzetno vrednih rešenja za napredak tehnike, od kojih su mnogi bili toliko ispred svoga vremena, da se može reći da ni danas ne možemo u potpunosti da sagledamo sve njihove vrednosti i posledice.

Ime našeg slavnog naučnika danas nose njegovi izumi (,,Teslin transformator“, ,,Teslin kalem“… ), jedinica SI sistema, kao i najveća elektroenergetska kompanija u Srbiji. Termoelektrane ,,Nikola Tesla“ su dobile ime 1975. godine koje sa ponosom nose, i to po želji onih koji su ih stvarali.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti