NI NALIK IČEMU RANIJE: Iran na vojnoj paradi predstavio „misteriozni” dron

Obavezno pročitajte

Iranska vojska demonstrirala je danas niz sistema naoružanja, uključujući i do sada neviđen dron, u okviru proslave Dana Nacionalne armije u glavnom gradu Teheranu, ali i u drugim gradovima širom zemlje.

Lideri Islamske Republike ponovili su na paradi da će nastaviti nacionalnu borbu protiv Sjedinjenih Američkih Država i, kako su rekli, njihovog nezakonitog prisustva na Bliskom istoku.

- Advertisement -

Inostrane snage, uključujući i Amerikance, „trebalo bi da napuste region što je pre moguće, jer će to biti od koristi i za njih i za region“, rekao je tokom obraćanja vojnicima predsednik Irana Ibrahim Raisi. On je izdao oštro upozorenje Izraelu zbog ponovljenih pretnji Tel Aviva da će napasti Iran.

Pohvalivši hrabrost iranske vojske, predsednik Raisi je istakao da vojska, takođe, duguje svoju snagu vojnim, naučnim i tehnološkim dostignućima domaćih inženjera, kao i strategiji Teherana da zavisi, koliko je to moguće, od domaće proizvodnje.

U vojnoj paradi su učestvovale trupe kopnenih snaga, mornarice, vazduhoplovstva i jedinice protivvazdušne odbrane, a predstavljena je i široka lepeza vojne opreme, uključujući borbene avione i helikoptere, dronove i raketne sisteme protivvazdušne odbrane. Pešadijski deo parade je otkazan zbog ramazanskog posta, prenosi Sputnjik.

Tokom parade demonstriran je prelet više od 40 aviona, uključujući domaće avione Saeqeh i Kowsar – lake borbene avione izvedene iz Northrop F-5 – kao i iranske stare F-4, F-7, F-14 i MiG-29, zatim prelet teške avijacije, uključujući „Boing 707 i 747“, i transportne avione „Lokid C-130 Herkules“.

Na paradi su prikazani i iranski dronovi koji su bili postavljeni na kamione i to višenamenska osmatračka/udarna bespilotna letelica Mohadžer-6 (Mohajer-6), Qods Raad 85 – domaća bespilotna letelica s municijom/samoubica sa mogućnostima protivelektronskog ratovanja, udarne bespilotne letelice HESA Karrar i Kian -1 i Kian-2 na mlazni pogon i još mnogo toga.

Među dronovima na paradi predstavljena je i bespilotna izviđačka letelica s lutajućom municijom, pričvršćena na laki helikopter Bell-206.

Ovaj „misteriozni“ crveno-crni dron ne liči ni na šta što je ranije pokazivao iranski odbrambeni sektor, a čini se da ima komunikacijsku antenu i okretnu kameru ispod glave.

Mornaričke snage su održale paradu u vodama Persijskog zaliva, pokazujući niz ratnih brodova i podmornica, uključujući dizel-električne podmornice za napade Projecta 877 Paltus (NATO oznaka Kilo), koje je kupila Islamska Republika, kao i pomorsku avijaciju.

Iran – nekada jedan od najvećih uvoznika američke i zapadnoevropske vojne opreme – bio je primoran da započne nagli program vojne industrijalizacije nakon Islamske revolucije 1979. godine kada je u velikoj meri odsečen od svojih tradicionalnih dobavljača. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacije je kasnije uveo embargo na uvoz oružja, od 2007. do 2020. godine, zbog nuklearnog programa.

Umesto da oslabe odbrambene kapacitete Teherana, sankcije i ograničenja su dodatno pojačali želju ove zemlje da stvori napredni odbrambeno-industrijski kompleks koji je nezavisan od uvoza, preneo je „Sputnjik internešenel“.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Đukanović upoznao Vučića na stadionu: On i njegov brat su se žestoko tukli sa grupom navijača

Vladimir Đukanović, poslanik iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, otkrio je na koji način se upoznao sa predsednikom države...

Još priča na sličnu temu