30.5 C
Belgrade
utorak, 5 jula, 2022

NEZAUSTAVLJIVI NA TERENU: Rusi stežu obruč oko Lisičanska

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„Rusi se približavaju Lisičansku, učvršćuju se u obližnjim naseljima. Grad je granatiran artiljerijom, tenkovima i avionima,” kaže načelnik Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

- Advertisement -

Ruska vojska nalazi se na južnim predgrađima Lisičanska, grada u Luganskoj oblasti.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da će ubrzo biti objavljeno da je zatvoren obruč oko Lisičanska.

- Advertisement -

„U najskorije vreme ćete čuti saopštenje o opkoljavanju Lisičanska i čišćenju njegove teritorije od banderovskih okupatora“, napisao je Kadirov na „Telegramu”.

Napredovanje ruskih snaga na ovom delu fronta potvrdili su i ukrajinski izvori.

Ruska vojska približava se Lisičansku, saopštio je načelnik Luganske oblasti Sergej Gajdaj na „Telegramu”.

„Rusi se približavaju Lisičansku, učvršćuju se u obližnjim naseljima. Grad je granatiran artiljerijom, tenkovima i avionima. Imamo najmanje tri ranjena civila, nekoliko policajaca je povređeno“, tvrdi Gajdaj.

Narodna milicija Luganske Narodne Republike saopštila je da su ukrajinske snage u poslednja 24 sata izgubile 27 ljudi, a da se četvoro vojnika dobrovoljno predalo. U DNR je likvidirano 30 pripadnika ukrajinske vojske.

Ukrajinske snage neprekidno gađaju Donjeck, oštećeni su stambeni objekti, kao i muzička škola. Na Donjeck je od jutros sa ukrajinskih položaja ispaljeno osam projektila kalibra 155 milimetara, na Jasinovatu šest raketa „Grad“.

Gradonačelnik Donjecka saopštio je da su ranjena dva radnika lokalnog preduzeća „Donelektroautotrans“.

Ambasada Rusije u Vašingtonu nije dobila od američke strane zvaničan dopis u vezi sa američkim državljanima koji su zarobljeni u Ukrajini, rekao je ruski ambasador Anatolij Antonov.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da su SAD tražile od Rusije informacije o zarobljenicima, ali da nisu dobili odgovor, preneo je Rojters.

Ranije je „Bela kuća” nazvala „zastrašujućim“ reči portparola Kremlja Dmitrija Peskova, koji je izjavio da ne isključuje da bi dvojica Amerikanaca zarobljenih u Ukrajini mogla da se suoče sa smrtnom kaznom, ali da je na sudu da o tome odluči.

Zaharova: Ruski odgovor Litvaniji na blokadu biće praktičan

Odgovor Moskve na odluku Litvanije da blokira ruski transport robe ka Kaljingradskoj oblasti na osnovu EU sankcija neće biti diplomatske, već praktične prirode, kaže portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona nije želela da precizira prirodu praktičnih mera koje Rusija planira da preduzme protiv Litvanije.

„Što se tiče mogućih kontramera, one se razrađuju u međuresornom formatu. I Litvanija i EU su preko svojih diplomatskih misija u Moskvi obaveštene da su takve akcije nedopustive i da preduzete korake treba poništiti i dovesti situaciju nazad na legalan, legitiman kolosek. Ako se to ne uradi, onda će, naravno, uzvratni potezi biti neizbežni, što je naglašeno na svim nivoima u Moskvi“, rekla je Zaharova.

Vlasti Litvanije saopštile su 18. juna da od tog dana stupa na snagu zabrana tranzita robe pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti