NEZAPOSLENIMA I DO 200 EVRA: Detalji oko pomoći građanima Srbije

Obavezno pročitajte

Pred Vladom Srbije danas će se naći nekoliko zaključaka vezanih za isplatu državne pomoći građanima. Novi propis ide u Skupštinu tokom sledeće nedelje, a najveći iznos koji je predviđen kao podrška iznosi 200 evra, i to za nezaposlene, starije od 18 godina, koji žive na Kosovu i Metohiji.

Kada je reč o Srbima sa Kosova i Metohije, na novčanu pomoć od 100 evra imaju pravo deca do 18 godina starosti, kao i punoletni. Na podršku od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti imaju pravo nezaposleni punoletni žitelji južne pokrajine.

- Advertisement -

Pomoć građanima na KiM, kako navodi „Blic“, biće isplaćena prema evidencijama koje su sačinjene od strane komisija u skladu sa zaključkom Vlade iz marta ove godine. Isplata će se vršiti bez prijave, na osnovu izvoda iz evidencija, počev od 1. maja, zaključno sa 31. majem. Isplata će se vršiti na namenski otvorene račune.

Prvih 30 evra u maju

S druge strane, svi punoletni građani Republike Srbije imaju pravo na isplatu novčane pomoći u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, koja će biti isplaćena u maju i novembru.

Prijavljivanje će se odvijati putem portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs i preko kontakt centra, od 28. aprila do 15. maja.

Prijava elektronskim putem će početi 28. aprila, dok će prijava putem kontakt centra biti moguća od 5. maja, kada će biti objavljen i broj telefona za prijavu. Građani će se prijavljivati samo jednom, a isplata će biti realizovana dva puta, u maju i novembru.

Pravo na ovu pomoć imaju svi punoletni državljani Republike Srbije, koji imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije na dan stupanja na snagu Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti Kovid-19 izazvane virusom korona, sa važećom ličnom kartom u trenutku prijavljivanja.

Ovaj Zakon će biti na dnevnom redu sednice Narodne Skupštine sledeće nedelje. Penzioneri i primaoci novčanih socijalnih davanja neće morati da se prijavljuju, već će biti automatski prijavljeni.

Nezaposlenima dodatnih 60 evra

Građani koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje dobiće dodatnih 60 evra jednokratne pomoći, koja će im biti isplaćivana počev od 1. juna.

Isplata novčane pomoći vršiće se bez prijave lica, a novac će biti uplaćen na posebne namenske račune. Ova pomoć države dodeljuje se u okviru trećeg paketa mera podrške privredi i građanima.

Taj paket je Vlada Srbije usvojila u cilju suzbijanja ekonomskih posledica izazvanih pandemijom virusa korona.

Prošle godine, na početku pandemije, u okviru prvog paketa ekonomske podrške privredi i građanima, svaki punoletni građanin dobio je po 100 evra pomoći od države. Za tu meru se prijavilo 4.325.500 građana, a ako na taj broj dodamo i penzionere i korisnike novčane socijalne pomoći koji su bili automatski prijavljeni, to je oko 6,2 miliona ljudi.

Paket od dve milijarde evra

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je treći paket podrške vredan je oko dve milijarde evra.

„Smatramo da će on značajno pomoći našu privredu i očuvati njenu likvidnost, sačuvati radna mesta i pomoći građanima u ovim teškim vremenima“, istakao je Mali.

Kako je dodao, ovo je nastavak kontinuirane podrške i pomoći za građane i privredu u cilju ublažavanja posledica pandemije virusa korona.

Kako se podseća, tokom 2020. godine imali smo dva paketa podrške, ukupno vredna oko šest milijardi evra.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu