27.1 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

NEZAPAMĆENI SKANDAL: Vlada Španije vratila pošiljku Kini! (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kineska ambasada u Madridu saopštila je da je španska vlada kupila tranšu neispravnih testova za COVID-19 od jedne nelicencirane kineske kompanije, prenosi danas španska agencija EFE.

U Španiji je, prema podacima od 26. marta, COVID-19 potvrđen kod 56.188 osoba. Umrlo je 4.089 osoba.

Napori Madrida da pojača borbu protiv epidemije kupovinom 640.000 brzih testova od Kine i Južne Koreje ove nedelje naišli su na prepreku kada se pokazalo da prva isporuka od oko 9.000 testova nije u skladu sa specifikacijom i morali su da je vrate.

- Advertisement -

Kineska ambasada je saopštila da je španska vlada kupila testove od nelicencirane kompanije Šenžen bajoizi bajotehnolodži (Shenzhen Bioeasy Biotechnology).

U poruci na Tviteru, kineska ambasada u Madridu navela je da ta isporuka nije deo 432 miliona evra vrednog ugovora sa Kinom koji je španska vlada objavila 25. marta i koji uključuje isporuku 5,5 miliona setova za testiranje.

„Kinesko ministarstvo trgovine dalo je Španiji listu ovlaščenih snabdevača na kojoj nije pomenuta kompanija. Kompanija Šenžen bajoizi bajotehnolodži još nije dobila dozvolu Kineske nacionalne uprave za medicinske proizvode za prodaju svojih proizvoda“, navodi se.

- Advertisement -

Šef španskog odeljenja za hitne slučajeve u javnom zdrvstvu Fernando Simon potvrdio je da je prva tranša isporučenih testova vraćena snabdevaču ali nije naveo o kojoj se kompaniji radi, prenosi EURACTIV.com, partner EFE.

„Španija ima više dobavljača i ruta snabdevanja. Serija od 9.000 testova testirana je u Nacionalnom centru za epidemiologiju i nekim bolnicama (u Madridu)“, rekao je on.

Međutim, „specifikacija tranše nije bila u skladu sa sertifikatom kvaliteta, što znači da će biti vraćeni kompaniji“, rekao je Simon.

Špansko udruženje mikrobiologa (SEIMC) upozorilo je da je tačnost kompleta za testiranje u toj isporuci ispod 30 odsto.

„S tim nivoom tačnosti, nemoguće ih je staviti u rutinsku upotrebu“, rekla je za agenciju EFE portparolka SEIMC Marija del Mar Tomas.

- Advertisement -
SourceAgencije
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti