Netanjahu obrisao poruke u kojima krivi bezbednjake za upad Hamasa

Obavezno pročitajte

TEL AVIV – Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obrisao je danas objavu na platformi X (Tviter) nakon što je došlo do nezadovoljstva zbog njegovih komentara u kojima je okrivio bezbednosne i obaveštajne službe za upad Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Premijera je napao član ratnog kabineta, lider Nacionalnog jedinstva Beni Ganc, kao i opozicioni lider Jair Lapid, jer je Netanijahu napisao na Iksu da nikada nije dobio nikakva upozorenja o Hamasovim „ratnim namerama” u bilo kojem trenutku, preneo je Tajms of Izrael, prenosi Tanjug.

- Advertisement -

Netanjahu je takođe naveo da su „sve bezbednosne službe, uključujući i šefa vojne obaveštajne agencije i šefa Šin Beta, agencije za unutrašnju bezbednost zemlje, mislile da je Hamas bio obuzdan i da je želeo sporazum”.

Lapid je naveo da je premijer „prešao crvenu liniju” okrivljujući bezbednosne i vojne službe za propust od 7. oktobra.

„Dok se izraelski vojnici i komandanti hrabro bore protiv Hamasa i Hezbolaha, on ih optužuje, umesto da ih podrži. Takvi pokušaji da se izbegne odgovornost i okrivi bezbednosni establišment slabi vojsku dok se bori protiv neprijatelja Izraela. Netanjahu mora da se izvini zbog svojih reči”, poručio je Lapid na Iksu.

Ganc je pozvao Netanjahua da povuče komentare u kojima krivi bezbednosne i obaveštajne snage za masakr Hamasa od 7. septembra, što je, kako ocenjuje Tajms of Izrael, prvi javni znak tenzija između dvojice lidera.

„Ovog jutra posebno želim da podržim sve bezbednosne snage i izraelsku vojsku, uključujući i načelnika generalštaba, šefa vojne obaveštajne službe i šefa Šin Beta”, dodao je Ganc.

On je istakao da „kada je zemlja u ratu, liderstvo mora da bude odgovorno, da odluči koja je dobra stvar da se uradi i da podrži bezbednosne snage na način na koji mogu da izvedu ono što se traži od njih”.

„Svaka druga akcija ili komentar škodi narodu i našim snagama. Premijer mora da povuče izjave od juče i da prestane da se bavi ovim pitanjem”, napomenuo je Ganc.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Netanjahu: Vi ste sledeći – Nemačka, Evropa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je na opasnost od islamista u Evropi, rekavši da će taj kontinent biti sledeći na...

Još priča na sličnu temu