Netanjahu naglasio da se rat nastavlja do uništenja Hamasa

Obavezno pročitajte

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da je tragično ubistvo tri taoca, koje su ubili izraelski vojnici, „slomilo“ njegovo i srce nacije, ali je naglasio da će se kopnena operacija vojske i rat nastaviti dok se Hamas ne uništi.

„Mi se borimo za našu egzistenciju i moramo nastaviti do pobede“, rekao je Netanjahu uprkos međunarodnom pritisku da se uspostavi prekid vatre i gubicima koje Izrael trpi.

- Advertisement -

Izraelski lider je na konfereniciji za novinare rekao da žali zbog smrti tri taoca greškom ubijenih u petak ujutru na severu Gaze kada su izraelski vojnici pomislili da predstavljaju pretnju.

„Oni su dotakli spasenje i onda se desila katastrofa“, rekao je Netanjahu, aludirajući na procenu da su taoci pobegli ili su ih otmičari ostavili i da su tada krenuli ka izraelskim pozicijama noseći belu zastavu.

Netanjahu je najavio da će lekcija biti naučena i obećao da će Izrael nastaviti vojni i diplomatski napor da vrati sve taoce, preneli su izraelski mediji.

„Vojni pritisak je neophodan i za povratak talaca i našu pobedu.Bez vojnog pritiska nećemo biti u stanju da vratimo 110 otetih. Bez toga nećemo imati ništa“, rekao je premijer Izraela.

On je uz to ponovio protivljenje planovima da Palestinska uprava koja kontroliše delove okupirane Zapadne obale preuzme kontrolu nad Pojasom Gaze posle rata uprkos tome što je SAD podržavaju.

„Posle eleminacije Hamasa, Pojas Gaze će biti demilitarizovan i biće pod izraelskom bezbednosnom kontrolom. Uprkos žalosti, uprkos međunarodnom pritisku, nastavićemo do kraja. Ništa nas neće zaustaviti“, najavio je Netanjahu.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je takođe rekao da je vojna operacija pomogla da se postigne sporazum o povratku nekih talaca i dodao da Hamas razume samo silu.

Ubistvo talaca je označio jednim od najtragičnijih događaja koje pamti, ocenivši da je zemlja bila na korak da se postigne nešto drugačije. On je objasnio da su razlog ubistva „ozbiljne greške“.

Prvog dana napada na Izrael 7. oktobra palestinski ekstremisti su ubili preko 1.200 ljudi i odveli oko 240 talaca u Pojas Gaze.

Tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra oslobođeno je 105 talaca, a pet ih je pušteno ranije.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu