NESTOROVIĆ OBEĆAO: Pre ću da umrem, nego da se vakcinišem

Obavezno pročitajte

Dr Branimir Nestorović gostovao je u jutarnjem programu TV Prva gde je na sebi svojstven način izneo mišljenje o vakcinama, ali i toku pandemije korona virusa.

– Ta priča o vakcinaciji je došla u ćorsokak. Fajzer ne može da ispuni svoje obaveze, Astra Zeneka isto na ratnoj nozi sa EU, tako da je i stopa vakcinacije niska. Ali, vrlo je jasno da tu ima politike. EU da je zaista htela da vakciniše, da su stvarno hteli da zaštite svoje građane, mogli su kad ikad još da počnu da proizvode rusku vakcinu, sada bi imali dovoljnu količinu. Potpuno je jasno da oni to neće. Prema tome, ovo je politički rat vakcinama i uticajem – ističe i dodaje da ga nervira politizacija vakcina kao i da tako nešto „ubija medicinu“, govori Nestorović.

Nestorović

Dr Nestorović ističe da se Fajzerova i Modernina vakcina i nisu baš „proslavile“ kao što se očekivalo.

- Advertisement -

– Znate šta je prednost ruske vakcine? Zato što je proizvodi državna firma. Kada je državna firma u pitanju znači da ima i stroge regulative i načine na koje se proizvodi jedna vakcina – rekao je Nestorović.

Iako insistira na tome da je svet došao do kraja pandemije korona virusa, ističe da se Srbija dobro borila sa virusom, ali i da je bilo grešaka u radu Kriznog štaba, što je potpuno normalno. Ipak, nešto im trenutno zamera.

– Zameram Kriznom štabu što ističu da je svejedno koju vakcinu primiti, da su sve super. Pa, kako će onda običan čovek da izabere? Mora da se kaže koja je adekvatna za koga.

Međutim, postoji jedna koju nikada ne bi primio, a to je Fajzerova.

– To je eksperimentalna tehnologija. Ono što ja znam i što sam pratio kad se radi o efikasnosti, mislim da je ruska najefikasnija, a što se tiče neželjenih efekata, kineska ih ima najmanje. Međutim, mrtav virus u kineskoj vakcini ne može nikad biti efikasan kao kada je modifikovan. Nije važna produkcija antitela koliko produkcija memorijskih ćelija i tu su žive vakcine u prednosti. Ova vakcina koju su Rusi napravili ima tu dugu tradiciju, a to je zapravo vakcina protiv ebole. Oni su sad samo ubacili novi virus, ali je isti mehanizam. Dakle, ubacuje se adenovirus koji kao nosilac inficira ćelije, a onda ubaci deo genoma korone i tako izaziva imuni odgovor.

Zašto je Fajzerova vakcina rizična?

– Videćemo šta će se dešavati u budućnosti. mRNK tehnologija je stalno pojačavanje imunog odgovora antitelima, ali ako vi imate stalnu produkciju tog proteina (mRNK), onda može da se desi da se izgubi kontrola i da se javi prilično ozbiljna reakcija koja može na duge staze biti ozbiljna, objašnjva Nestorović.

A da li se vakcinisao i planira li tako nešto?

– Ja sam obećao da neću da se vakcinišem, pre ću da umrem. Svako procenjuje svoju situaciju. Kod mene dolaze ljudi i pitaju: šta mi vi preporučujete? Ja im kažem, zavisno od godina, zdravstvenog stanja…. Mlađe, zdrave osobe i koje su u malom riziku, zašto bi se vakcinisale? Svakako, to je pitanje ličnog izbora. Kad bi država bila baš ugrožena velikom smrtnošću, onda bih se tek vakcinisao – zaključio je dr Nestorović.

Ostavite komentar

Najnovije objave

GLASAČKA DIJASPORA IZ LUKSEMBURGA I HANOVERA PREVARENA

Po starom dobro oprobanom receptu računovođe DPS-a i ovog puta ostaviće glasače iz dijaspore na cedilu. Koliko DPS vodi računa...

Još priča na sličnu temu