27.8 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

NESTOROVIĆ: Evo kada se situacija vraća u normalu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Doktor objasnio šta je to što je naše epidemiologe iznenadilo.

– Imaćemo produženu epidemiju, jer klinci i stariji nisu došli u kontakt s korona virusom, sve će trajati neku nedelju duže. Posle šeste nedelje virus kreće dosta brzo da pada – ohrabrio je sve dr Branimir Nestorović prošle nedelje.

Nestorović,
- Advertisement -

Danas smo ušli u sedmu nedelju.

Kako je rekao dr, imamo dobru situaciju u vezi sa vremenom, biće lepo vreme i puno sunca, tu su najvažniji UV zraci u borbi protiv virusa. Ako izdržimo do iza pravoslavnog Uskrsa, očekujemo povoljnu situaciju – rekao je tada dr Nestorović.

– Ima i drugih načina prenošenja, koji nisu bitni kao respiratorni načini kao što su kijanje i kašljanje. Nije to logično za respiratorni virus. Dosadašnji respiratorni virusi nisu imali ovako dug period inkubacije, kao što je ovde slučaj, a koji traje dve nedelje. Nema virusa koji posle infekcije ostaju prisutni. Međutim, ovaj virus može da se izluči kroz stolicu, toaleti su, naročito oni u bolnicama, problematični.

- Advertisement -

– Ljudi su se pitali zašto se dezinfikuju ulice i bolnice. Jer virus se ne prenosi samo vazduhom! Mi gledamo njegov RNK, on je prisutan na predmetima gde je virus mrtav, to je neobično – objasnio je dr Nestorović.

Jedan broj pacijenata ima oštećene bubrege, „a sad znamo da napadaju i jetra i creva“.

– Virus kod nekih pacijenata izaziva i blago zapaljenje mozga. Toliko se lako prenosi da ga je nemoguće zaustaviti – rekao je on.

FOTO: EPA / THIBAULT VANDERMERSCH

Nestorović o izlasku iz izolacije

– Normalno ćemo živeti za nekoliko nedelja, nijedan virus te grupe nije preživeo leto. Nije pitanje šta će biti preko leta, već da li će se pojaviti na jesen. Mi ćemo preko leta videti koliki je kolektivni imunitet, a imaćemo i podatke drugih zemalja. Ako je broj inficiranih preko 50 odsto, ne očekujemo ozbiljne probleme…

Nestorović na kraju dodaje da iako se virus nekada ponovo pojavi, neće biti pandemijski.

– Što se tiče ove pandemije, može se očekivati da broj novoobolelih opadne iza pvog maja, pa ćemo moći da skinemo mere. Srpski scenario je odličan – zaključio je dr Nestorović.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti