18 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

NEŠTO SE KRIJE: Ugovori i sa drugim zemljama o povratku migranata?!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Hici koje su pripadnici Vojske Srbije, koji su angažovani kao obezbeđenje u migrantskim centrima, već u nekoliko navrata ispalili u vazduh da bi zaustavili pobunu i bekstvo migranata iz prihvatilišta – označili su novu fazu migrantske krize u Srbiji. Dakle, došli smo i dotle – do upotrebe vatrenog oružja da bismo pokušali da zaustavimo dalji negativan razvoj ovog problema.


- Advertisement -

U ovom trenutku u Srbiji su svi kapaciteti za prijem migranata prepunjeni. Njih oko 9000 nalazi se u 20 različitih migrantskih centara širom Srbije i mesta za prijem novih migranata nema. I ovih 9000 su ilegalni migranti koji su protivzakonito ušli na teritoriju naše zemlje, a sa ovom vrstom krivičnih dela krijumčarenja ljudi se svakodnevno nastavlja. Kuda nas to dalje vodi?

Ovih dana smo i definitivno dobili potvrdu o postojanju izvesnog sporazuma između Vlade Austrije i Vlade Srbije o vraćanju u Srbiju svih onih migranata koji u Austriji ne mogu da dobiju azil niti mogu da budu vraćeni u zemlju porekla. Postavlja se pitanje – zašto se oni onda vraćaju baš u Srbiju, a ne u neku drugu zemlju, i ko je to potpisao u naše ime? Da li su ovi migranti koji ne mogu da dobiju azil u Austriji zapravo kriminalci koje Austrijanci ne žele u svom društvu? Da li ih vraćaju u Srbiju zato što su im jedino ovde izdavani lični dokumenti u prolasku kroz Srbiju, dok niti jedna druga zemlja na balkanskoj ruti to nije radila? I zašto ne mogu da budu vraćeni u zemlju svog porekla?

Pitamo ministra policije Nebojšu Stefanovića da li je on lično ili ko u njegovo ime i iz kog razloga potpisao ovaj sporazum 24. aprila prošle godine?

- Advertisement -

Zašto je sadržaj ovog sporazuma još uvek tajna? Šta Srbija ovim dobija? Da li su se i druge zemlje na Balkanu obavezale na nešto slično?

Da li isti ovakav sporazum imamo i sa drugim zapadnim zemljama kojima smo takođe obećali da ćemo primiti nazad kod nas sve one migrante koje oni ne žele u svojoj zemlji? Zašto o ovom sporazumu svi pričaju u Austriji, a svi ćute u Srbiji?

Niti jedna državna institucija u Srbiji još uvek se nije zvanično oglasila, ni predsednik, ni Vlada, ni Ministarstvo unutrašnjih poslova, uprkos desetinama postavljenih poslaničkih i novinarskih pitanja.

Posebno je neuspešan pokušaj raznih režimskih spin doktora, analitičara i medija da se za ovaj sporazum prebaci odgovornost na bivšu vlast. Naime, tačno je da postoje obaveze koje je država Srbija preuzela u vezi sa readmisijom iz ugovora sa EU iz 2007. i Austrijom iz 2010. godine, ali se one odnose na povratak naših državljana u Srbiju i nemaju nikakve veze sa migrantskom krizom koja tada nije ni postojala.

Prošlogodišnji ugovor Vlade Srbije sa Vladom Austrije ne tiče se naših državljana već isključivo migranata, iz čega možemo zaključiti spremnost naše aktuelne vlasti da od Srbije pravi azilantski centar za sve one migrante koje zapadna Evropa ne želi da primi.

Jedini razlog ovome može biti u dodvoravanju zapadnim centrima moći zarad podrške Vučićevom opstanku na vlasti, za šta su očito naši vlastodršci spremni da plate svaku cenu. Ako tome dodamo Vučićevo lično prijateljstvo i saradnju sa porodicom Soroš onda postaje jasno da je za Srbiju pripremljen scenario za koji nikada nije glasao niti jedan građanin Srbije.

Jedino naše državne granice su još uvek otvorene za protivzakoniti ilegalni ulazak migranata i, uz sada već izvesnu mogućnost povratka migranata iz zapadnih zemalja u Srbiju, ova situacija postaje sve zapaljivija i opasnija. A našem društvu dalje ugrožavanje bezbednosti i novo ispaljivanje hitaca u vazduh od strane Vojske ili Policije u nekim sledećim slučajevima pobune, činjenja krivičnih dela ili terorizma od strane migranata definitivno nije potrebno, a može biti i nedovoljno.

Boško Obradović

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti