NEŠTO SE DEŠAVA: NATO planira najveće vojne vežbe od Hladnog rata

Obavezno pročitajte

Članice NATO-a planiraju da sledeće godine održe najveće vojne vežbe od vremena Hladnog rata, objavio je portal „Fajnenšel tajms“.

„NATO se sprema da sledeće godine, uz učešće združene komande, održi najveće vežbe od vremena Hladnog rata, okupljajući više od 40 hiljada vojnika za uvežbavanje odbijanja ruskog napada na jednu od članica Alijanse“, prenosi izdanje.

- Advertisement -

U članku se ističe da će se vežbe održati pod nazivom „Snažni zaštitnik“ („Steadfast Defender“) i trebalo bi da počnu sledećeg proleća na teritoriji Nemačke, Poljske i baltičkih zemalja.

Planirano je da u okviru ovih vežbi bude sprovedeno od 500 do 700 zadataka za izvršavanje vazdušnih borbi, a učestvovaće više od 50 brodova i oko 41 hiljada vojnika.

Očekuje se da će na vežbama učestvovati Švedska, čiji zahtev za stupanje u NATO još uvek nisu konačno odobrile Turska ni Mađarska.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da niko ne želi sukob Rusije i NATO. Ali, ako to neko poželi, mi smo spremni, poručio je on.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Ko stoji iza Banjske: „Srpski državni vrh je kriv, potvrda toga – što ćute“

Nekadašnji načelnik u Ministarstvu odbrane i član stranke "Srbija centar" Petar Bošković ocenjuje za N1, povodom prošlonedeljnih dešavanja u...

Još priča na sličnu temu