NESTAO TOMISLAV NIKOLIĆ: Država ne reaguje!

Obavezno pročitajte

Prošlo je više od četiri godine kako nas je sa funkcije predsednika Srbije zauvek politički napustio Tomislav Nikolić, diplomirani menadžer i nekadašnji, provizorni, šef Srpske napredne stranke. Iako izabran na direktnim izborima od strane građana, Nikolić, nakon sporazuma sa svojim političkim ubicom, Aleksandrom Vučićem, ne oseća potrebu da se oglasi povodom gorućih aktuelnih dešavanja u državi i društvu.

Na proleće iduće godine Srbija će birati novog šefa države, trećeg po redu u „zlatnom dobu“, a deo javnosti se pita šta se dešava sa Tomislavom, koji je utro put Aleksandru Vučiću ka apsolutnoj vladavini.

Ako je iko na političkoj sceni imao osoben politički razvojni put, onda je to bio Nikolić, koji je od radnika na kragujevačkom groblju dogurao, pod stare dane, do diplome menadžera i prvog čoveka u državi. Mukotrpan je to put bio, večito drugi čovek u SRS, u senci svoga kuma Vojislava Šešelja, Toma se odvažio da 2008. kaže istorijsko „NE“ Šešelju i samostalno zapliva političkim vodama.

- Advertisement -

U tom poduhvatu mu se pridružio i mlađani Aleksandar Vučić, koji je plačući morao da bira između dva politička oca koja su se razilazila. Kasnije su se razvile i polemike da li je Nikolić prihvatio Vučića da mu utaba politički put apsolutnog gospodara ili je u međuvremenu i sam postao žrtva Vučićeve političke strategije.

Kako bilo, naprednjački dvojac se odmah bacio na posao. Ekspresno su otvoreni stranački odbori širom Srbije, obezbeđeni su međunarodni kontakti, vrata EU su im se otvorila, strani ambasadori su bili oduševljeni… Nikolić je skinuo pohabano četničko odelo i ušao u evropske cipele, tako da mu je čak i jedna Vesna Pešić, perjanica (neo)liberalne Srbije, poverovala u dobre namere.

Znao je dobro Toma Diploma da Srbi vole žrtve, pa je rešio da sebe napravi mučenikom i stupi u štrajk glađu, zahtevajući od tadašnje vlasti (Tadić-Dačić) da što hitnije raspiše izbore. To mu je diglo rejting do neslućenih visina, uprkos činjenici da nije mogao da kaže ni koji smer na fakultetu je završio. Uz njega je non-stop bila njegova desna ruka Vučić, koja je tiho, kao voda, breg ronila.

I onda dolaze ti sudbonosni izbori 2012. godine, te čuvena čestitka iz Brisela, tri sata pre završetka glasanja, taze diplomiranom Nikoliću, što će, kako se ispostavilo, prelomiti konačan rezultat i srušiti nedovoljno kooperativnog Borisa Tadića nakon osam godina vlasti.

No, Nikolić tada pravi kobnu grešku ili možda ne – podnosi ostavku na mesto predsednika SNS, kako bi bio predsednik svih građana Srbije sa ovlašćenjima engleske kraljice. To je bio početak njegovog političkog kraja. 

Briljirao je Nikolić izjavama o žutim ljudima sa Morave, srpskom genetskom kodu koji će se proizvoditi u laboratorijama, da ne može da dobije vezu na Fejsbuku kada zove… Uhlebljavao je Nikolić svoje prijatelje, rodbinu, kumove. Njegova supruga Dragica je otvorila i humanitarnu organizaciju, te postala i član Udruženja likovnih umetnika Srbije. Nikolić se upisao i u graditelje, sagradivši nelegalnu vikendicu na Savi. Sinovi su mu, takođe, avanzovali, stariji Radomir je postao gradonačelnik Kragujevca, a mlađi Branislav selektor kadetske reprezentacije Srbije u fudbalu.

Pomislio je Nikolić, koji je sve vreme bio u tihom ratu sa Vučićem, čiji tabloidi su ga povremeno prozivali za malverzacije i nezakonitosti u radu, da može još jedan mandat uživati u blagodetima predsednikovanja, gde su svuda počasti, a nigde odgovornosti. No, tako nije mislio i Vučić, koji je smatrao da je Nikolić odslužio svoje i da treba u političku penziju.

Na stidljivu rođendansku najavu da postoji mogućnost da se opet kandiduje, Nikolić je u narednim danima bio samleven od strane Vučićeve medijske mašinerije, koja ga je optužila da radi u interesu stranih centara moći čiji je cilj rušenje Vučića.

Neopisiv bol i tuga mogli su se očitati na Nikolićevom licu dok je predavao državnu zastavu Vučiću prilikom primopredaje dužnosti. Ipak, Nikolić je rešio i da naplati svoju bol. U zamenu za ćutanje, dobio je izmišljeno mesto predsednika Koordinacionog tela za saradnju sa Rusijom i Kinom, kao i pravo da nastavi da živi u državnoj vili.

Šta zapravo radi to telo, kakve su mu aktivnosti, šta je do sada ostvarilo na polju saradnje, niko živi ne zna. Za Nikolića se čulo još jednom kada je objavljena vest da je oboleo od koronavirusa, zajedno sa suprugom mu. Ne pojavljuje se na državnim i stranačkim svečanostima, te ne oseća potrebu da kao bivši predsednik iznese stav po aktuelnim društvenim pitanjima. Pojedini mediji su pre dve godine preneli da je Nikolić u biznisu sa minihidrocentralama.

I tako, dok Srbija tone u diktatorski mrak, Nikolić uživa u blagodetima stanja u kojem ne radiš ništa, a primaš novac za to. 

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu