NEMINOVNOST: Sve kancelarije do 2030. će biti virtuelne

Obavezno pročitajte

Kancelarije i vrutelni svest

U ne tako dalekoj budućnosti, zaposleni u najpametnijim kompanijama radiće na daljinu iz bilo kog dela sveta i komuniciraće putem virtuelne stvarnosti.

Tehnologije kreiranja virtuelnog radnog mesta već postoje. Kako cena neminovno opada i sama tehnologija postaje praktičnija i transparentnija, potražnja za takvim radnim mestima će eksplodirati, zbog sledećih trendova:

1. Povećana svest javnosti o zdravstvenim rizicima

Medicinska zajednica odavno je isticala da su kancelarije suštinski leglo zaraza i dovode do nepotrebnog širenja bolesti. Kada kijamo, kapljice prolaze kroz čitavu „open-space“ kancelariju, zadržavajući se na predmetima koje svakodnevno dodirujemo, ali koje se retko čiste, poput tastature, miša, naslona za ruku na stolici. Virtuelne kancelarije nemaju nikakav zdravstveni rizik, jer već imate svoje klice, prenosi „Biz-lajf“ .

2. Povećana svest javnosti o uticaju ugljen-dioksida

Kancelarije,

Svakodnevno korišćenje prevoza za odlazak na posao za posledicu ima ispuštanje velike količine ugljen-dioksida. Same kancelarije (posebno velike prostorije sa visokim plafonima) takođe imaju uticaj na oslobađanje ogromne stope ugljen-dioksida. Budući da su klimatske katastrofe u toku, to je neodrživo. Nasuprot tome, virtuelne kancelarije imaju minimalan udeo ugljen-dioksida s obzirom na povezanost jednog računara po osobi.

3. Napuštanje ideje „open-space“ kancelarija

Ispostavilo se da „open-space“ kancelarije predstavljaju katastrofu za produktivnost. One smanjuju, a ne povećavaju saradnju i, ako uračunate gubitak produktivnosti, ne štede novac. Za razliku od njih, virtuelne kancelarije bi zapravo povećale saradnju i koštale bi kompaniju, zapravo …, u osnovi ništa.

4. Rastuća potražnja za sve ređim veština

Čak i u oblastima poput Silicijumske doline, može biti teško ili čak nemoguće naći radnike sa znanjem koji poseduju specifične veštine i tada im morate plaćati ogromne nadoknade, jer su troškovi života toliko visoki. Pomoću virtuelne kancelarije kompanija može da zaposli bilo koga iz bilo kog dela sveta, uveliko povećavajući skup kvalifikovanih radnika, a istovremeno znatno smanjujući iznos novca koji je potreban za plaćanje zaposlenog.

5. Želja da se konačno eliminišu pristranosti na radnom mestu

Kancelarije u „opipljivom prostoru“ zasnivaju se na fizičkoj pojavi. Postoji stalna diskriminacija pri zapošljavanju i napredovanju žena, manjina, onih koje nisu konvencionalno privlačne i svih koji su u tridesetim ili stariji. Unutar virtuelne kancelarija svako može biti predstavljen avatarom koji može ili ne mora da liči na stvarnu osobu. Pristrasnost zasnovana na izgledu postaje nemoguća, jer je način na koji se osoba pojavljuje potpuno proizvoljan.

Zbog svih ovih rastućih trendova, za deset godina centralizovane kancelarije biće poput telefonskih govornica …  stariji ljudi se sećaju da su nekada bile korisne, ali koje su od tada postale irelevantne, zastarele i nepostojeće.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

JENS STOLTENBERG: Rusija na proleće pokreće veću ofanzivu

BRISEL - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da se Alijansa plaši da će na proleće doći do...

Još priča na sličnu temu