14.8 C
Belgrade
ponedeljak, 27 septembra, 2021

NEMANJA ŠAROVIĆ ČESTITAO: Upućene iskrene čestitke svima koji slave 11 septembar!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nakon dugih 20 godina okončani su rat u Avganistanu i američka vojna okupacija te države. Kao neposredan povod za vojnu intervenciju bez dozvole Saveta bezbednosti UN iskorišćeni su teroristički napadi od 11. septembra, koji su šokirali ne samo građane SAD, naviknute da ratove do poslednje kapi tuđe krvi vode daleko od svojih granica, već i čitav svet. Do današnjeg dana nije pouzdano utvrđeno ni ko su direktni izvršioci napada na više američkih gradova, niti, što je još važnije, ko je pravi nalogodavac i ko je, kada se sve sabere i oduzme, imao najviše interesa za ovakav napad.

Kako bismo utvrdili modus operandi, najbolje je da se vratimo na prostor BiH, nekoliko godina pre rušenja kula bliznakinja. Prema svedočenju Hakije Meholjića komandira policije Srebrenice, Alija Izetbegović je njemu i drugim licima pristutnim na sastanku u Sarajevu tokom rata, predočio predlog predsednika SAD Bila Klintona da „četnici“ uđu u Srebrenicu i pobiju pet hiljada muslimana što bi dovelo do vojne intervencije NATO trupa. Možemo se prisetiti i Račka, Markala ali i drugih insceniranih incidenata širom planete koji uvek tumačeni i korišćeni u skladu sa dnevno političkim potrebama administracije SAD, po pravilu radi pokretanja intervencija NATO pakta kojima su uništavane čitave države i nacije ali koje su osiguravale vojne i ekonomske interese agresora.

U prilog tome da nekadašnji „svetski policajac“ kada su u pitanju krupni finansijski interesi, ne štedi ni svoju decu, govori i podatak da je tokom američke okupacije Avganistana život izgubilo više od dve hiljade četiri stotine šezdeset pripadnika američke vojske, a da je više od dvadeset hiljada ranjeno. U projekat sa zvaničnim ciljem uništenja Al-Kaide i talibana, Amerika je uložila neverovatnih 5,9 hiljada milijardi dolara. Novac je potrošen delom na civilnu infrastrukturu ali pre svega na vojnu tehniku koja je, po svemu sudeći, netaknuta i maksimalno funkcionalna, prešla u ruke terorista. Verujemo da su talibani zahvalni Americi kao najdarežljivijem stranom investitoru koji im je omogućio da iz pustinje pređu u gradove i to besplatno opremljeni najsavremenijom vojnom tehnologijom.

- Advertisement -

Na brojnim snimcima iz afganistanskih gradova mogu se videti snimci vojnika Al-Kaide u američkim uniformama ali i kako koriste helikoptere, avione, oklopna vozila i drugu vojnu opremu poslednje generacije. Indikativna je i činjenica da su borci Al-Kaide, osvedočeni krvoloci i teroristi, pokazali neviđenu toleranciju ne ometajući ni na koji način veoma uspešnu evakuaciju preko 140 hiljada pripadnika američke vojske, civila i lokalnog stanovništva. Neko bi se zapitao da li je evakuacija žive sile plaćena ostavljanjem kompletne vojne tehnike i opreme.

Vest da su u talibani formirali privremenu Vladu koja će Afganistanom upravljati u skladu sa njihovim nakaradnim tumačenjem šerijatskog prava koje isključuje prava žena, dece, nacionalnih manjina ali i drugih verskih zajednica, navodi nas da rezultate Američke politike kako prema Avganistanu tako i prema ostatku sveta definišemo citirajući najpoznatijeg američkog diplomatu Henrija Kisindžera koji je rekao „Biti američki neprijatelj je opasno, ali biti američki prijatelj je pogubno!“

Dok terorizam ne samo opstaje već se i ubrzano razvija na svakoj teritoriji na koju je američka čizma kročila u proteklih 20 godina, od Kosova do Afganistana, na drugoj strani možemo posmatrati i analizirati situaciju u Siriji, gde se borbu protiv Kalifata Islamske države, od 30. septembra 2015. godine, aktivno uključila i Ruska Federacija. Iz ove intervencije kojom je sprečeno obaranje režima Bašara al Asada i potpuna devastacija Sirije, moramo izvući određene zaključke koji sasvim sigurno idu u prilog tezi da je Rusija, pod vođstvom Vladimira Putina, postala možda i najjača vojna sila na planeti zemlji, ali i da je, sasvim sigurno, stavila tačku na unipolarni svet stvoren raspadom SSSR.

- Advertisement -

Nakon pet godina prisustva u Siriji, Moskva je 2020. godine proglasila potpuno uništenje ISIS-a na sirijskoj teritoriji, a pre nekoliko dana nas je obradovala vešću da je na jugu Sirije u rejonu Albald palo i poslednje terorističko uporište. Rusija je čvrsto stala uz režim u Damasku koji je bio na udaru Zapada, sačuvala ga na vlasti i samim tim, sačuvala vladavinu prava i osigurala osnovne ljudske slobode nezamislive u državama u kojima SAD bombama širile demokratiju.

Dakle, za razliku od drugih, Rusija ne stvara teroriste, ne obučava ih, ne donira im vojnu tehniku kao što to rade Amerikanci sa tzv. vojskom Kosova, ne investira u infrastrukturu koju će prepustiti teroristima. Moskva ih, kako je to jednom rekao Vladimir Putin, šalje Bogu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti