NEMAČKI POLITIČAR: Razmisliti o zamrzavanju pristupnih pregovora sa Srbijom

Obavezno pročitajte

„Dragi prijatelji iz Beograda, rado bismo vas primili u klub, ali onda morate da imate iste ciljeve kao i mi“, kaže za Dojče vele (DW) nemački demohrišćanski političar Knut Abraham. „Ako osnova nije dobra, onda i pregovori nemaju smisla.“

Abraham je u intervjuu za DW istakao da je zabrinut zbog razvoja situacije na severu Kosova, koja je, kako je istakao, apsolutno nespojiva sa zajedničkim nastojanjem Srbije i Kosova da idu u pravcu Evrope.

- Advertisement -

„Trebalo bi da se razgovara sa obe strane. Pre svega smatram da bi srpska strana morala da razume da ne može da vozi dvotračno. Nije moguće imati normalne pristupne pregovore s Evropskom unijom, a istovremeno se igrati vatrom na severu Kosova“, poručio je.

Dodao je i kako bi „bilo dobro da uskoro započnu vrlo intenzivne diplomatske posete iz Berlina u regionu, kako bi učinili to što je do nas, pored onoga što mora da učini Brisel, a da bi se situacija smirila“.

Abraham je kazao i kako razume da „vlada Kosova, kao vlada suverene države, na svojoj državnoj teritoriji želi da sprovede pravila koja važe za sve ljude“, ali da bi trebalo dobro da razmisli da li njeni potezi koriste ostvarenju tog cilja ili ne, odnosno da li je pametno povezivanje preregistracije vozila sa srpskih na kosovske tablice sa kaznama. 

Nemački političar je za DW izrazio rezerve prema formiranju Zajednice srpskih opština, iako je ona ne samo deo Briselskog sporazuma, već i tzv. francusko-nemačkog plana koji sada važi kao predlog Evropske unije za postizanje temeljnog sporazuma između Beograda i Prištine.

Naime, Abraham je mišljenja da bi za formiranje ZSO bilo potrebno apsolutno poverenje u lojalnost građana države koji su druge nacionalnosti, ali da takvog poverenja trenutno nema, pa samim tim, kako je rekao, ne postoji osnova za jednu takvu srpsku zajednicu opština.

„Dugoročno gledano, jaka suverena država bi mogla da se približi takvom razmišljanju, ali za to su potrebne prave osnove i pravi plan. I takav korak ne može se iznuditi, ako poverenje iz dobrih razloga i dokazivo nije prisutno“, ocenio je on.

„Ne može se u isto vreme približavati EU i flertovati sa Moskvom“

Abraham je kritikovao vlasti u Beogradu i zbog toga što se nisu pridružile sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

„Ne može se u isto vreme približavati Evropskoj uniji i flertovati sa Moskvom. To je po sebi isključeno, jer se Evropska unija jasno pozicionirala u pogledu sankcija, i to očekuje i od onih koji bi da postanu članovi Unije. Dakle, smatram da bi moralo da usledi podsećanje na same temelje saradnje“, kazao je.

Dodao je i kako nije za to da se Srbiji uvode sankcije, ali da bi trebalo da se razmisli o zamrzavanju ili zaustavljanju pristupnih pregovora Beograda sa EU.

„Ako osnova nije dobra, onda i pregovori nemaju smisla“, zaključio je.

Abraham je poručio kako to govori sa gorčinom, jer bi želeo da vidi „aktivnu, evropsku Srbiju, koja bi imala volju za mirnu koegzistenciju sa susednim Kosovom, u najmanju ruku“.

„Želeo bih Srbiju koja aktivno hoće u Evropsku uniju i takođe zna u šta se upušta. Ovako sve to izgleda kao preko volje. Onda Komisija, ali i zemlje-članice moraju da kažu: Dragi prijatelji iz Beograda, rado bismo vas primili u klub, ali onda morate da imate iste ciljeve kao i mi“, poručio je nemački političar.

Knut Abraham je član nemačke delegacije u Parlamentarnoj skupštini saveta Evrope. Od 2021. je poslanik opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Bundestagu. Pre toga je bio zaposlen kao diplomata u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova i u kabinetu bivše kancelarke Angele Merkel.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

GLASAČKA DIJASPORA IZ LUKSEMBURGA I HANOVERA PREVARENA

Po starom dobro oprobanom receptu računovođe DPS-a i ovog puta ostaviće glasače iz dijaspore na cedilu. Koliko DPS vodi računa...

Još priča na sličnu temu