21 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

NEMAČKI MINISTAR: Jedinstvo EU počinje da se raspada

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izrazio je danas bojazan da jedinstvo Evropske unije „počinje da se raspada”, uoči samita lidera EU na kojem bi trebalo da se raspavlja o embargu na naftu iz Rusije i planovima za smanjenje zavisnosti od ruske energije.

„Nakon napada Rusije na Ukrajinu, viđeli smo šta može da se dogodi kada je Evropa ujedinjena. Imajući u vidu sutrašnji samit, nadajmo se da će se ovako nastaviti. Ali već počinje da se raspada”, rekao je Habek na konferenciji za novinare na otvaranju trgovinskog sajma u Hanoveru, prenosi Rojters.

- Advertisement -

Habek je zatražio od Nemačke da na samitu „govori jednim glasom”, a ne da se suzdržava od glasanja zbog razlika u mišljenjima u vladajućoj koaliciji i pozvao i druge članice EU da budu jedinstvene.

„Evropa je i dalje ogromno ekonomsko područje sa neverovatnom ekonomskom snagom. I kada je ujedinjena, može da iskoristi tu moć”, rekao je Habek.

Lideri EU razgovaraće sutra i u utorak o novom paketu sankcija Rusiji, koji bi mogao da uključi i embargo na naftu, kao i program koji ima za cilj da ubrza okončanje zavisnosti od fosilnih goriva, uključujući ruski gas., preneo je Tanjug.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti