30.8 C
Belgrade
sreda, 15 septembra, 2021

NEMAČKI MEDIJI: Srbija je proigrala poverenje, poverenje u vlast više nemamo

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nemački mediji o situaciji u Srbiji

Brojevi se ulepšavaju, situacija je gora nego što se predstavlja, tako o situaciji u Novom Pazaru izveštava nemački ZDF, dok naslov komentara u bečkom Standardu glasi „Srbija je proigrala poverenje“.

„Kada je srpska premijerka (Ana Brnabić) u korona-žarištu u Novom Pazaru stala pred mikrofon, ljutiti građani nisu mogli da se umire. Izvikivali su imena svojih mrtvih koji su, kako smatraju, umrli od Covida-19 zbog lošeg upravljanja i korupcije. I medicinski personal je okrenuo leđa (premijerki). Brojevi se ulepšavaju, situacija je gora nego što se predstavlja“, navodi se u izveštaju nemačkog javnog servisa ZDF o situaciji u Srbiji, prenosi Dojče vele (DW).

- Advertisement -

Nakon citiranja dela obraćanja premijerke Brnabić u Novom Pazaru u kojem ona kaže da su informacije koje su se poslednjih dana pojavile u više medija u Srbiji pogrešne, u prilogu su pušteni amaterski snimci iz novopazarske bolnice koji su se prethodnih dana pojavili na društvenim mrežama.

Nemački,
Novi Pazar, 30. juna 2020 – Premijerka Ana Brnabic, zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Loncarom, u Novom Pazaru kako bi se i licno uverila u situaciju u tom gradu u vezi sa epidemijom korona virusa. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajic ukazao je danas na problem nedostatka medicinskog kadra u Novom Pazaru gde je proglasena vanredna situacija zbog porasta broja novoobolelih od virusa korona i najavio da ce u taj grad kao pomoc doci lekari iz BiH. TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

„Snimci pokazuju da je zdravstveni sistem očigledno preopterećen. Nedostaje materijal, ali i personal, jer i među njima ima zaraženih“, prenosi ZDF.

U prilogu je emitovana i izjava lekara Mithata Edinovića koji kaže da je zbog političkih, a ne medicinskih razloga došlo do naglog popuštanja mera.

- Advertisement -

ZDF navodi da je broj slučajeva počeo da raste neposredno uoči izbora 21. juna.

„Popuštanje mera pomoglo je vladajućoj partiji predsednika Vučića da pobedi. Slavilo se uz trubače, nakon čega se troje članova vlade razbolelo“, dodaje se.

Bečki Standard piše da je „upozorenje (austrijske vlade) da se ne putuje u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Albaniju i na Kosovo opravdano, s obzirom na to da se broj novozaraženih u poslednjih desetak dana masovno povećavao“.

„Nikada do sada na Balkanu nije obolelo toliko ljudi, a krivulja nastavlja da raste. Da je balkanska dijaspora iz Austrije počela da putuje i da posećuje rodbinu, kao što to čini svakog leta, virus bi se sigurno proširio“, navodi se u tekstu.

Dodaje se da „u nekim mestima u Srbiji vlada panika“ zbog čega je „potpuno neshvatljivo zašto je Evropska komisija stavila tu zemlju na zelenu listu“ što je, kako navodi list „samo predlog koji, uzgred, ne samo Austrija, već i Nemačka, nisu sledile zbog osećaja odgovornosti“.

U komentaru se podseća i na izveštaje u medijima prema kojima postoji nesklad između zvanično saopštenih brojeva zaraženih i umrlih u Srbiji u periodu između 19. marta i 1. juna, i ukazuje da „Vlada Srbije do sada nije bila u stanju da objasni“ taj nesklad.

„Poverenja u vlasti više nema“, zaključuje se u tekstu uz ocenu da je „sada vreme da se nezavisnim ekspertima i novinarima omogući pristup informacionom sistemu Kovid za Srbiju kako bi proverili činjenice i kako bi se poverenje povratilo“.

Da bi zaštitili sopstvene građane – ali i iz solidarnosti s evropskim susedima – mere predostrožnosti u Srbiji trebalo bi pojačati“, poručuje se na kraju komentara u bečkom Standardu, koji je preneo DW.

- Advertisement -
SourceN1, DW
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti