21 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

NEMAČKI MEDIJI: Rusija i EU će oformiti vojnu alijansu!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nemački portal Di Velt (Die Welt) objavio je članak u kome se govori o mogućnosti bliže saradnje Evropske unije i Rusije, uključujući saradnju i u vojnoj sferi.

U 2014. godini, EU je, nakon Sjedinjenih Država, uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

- Advertisement -

Ne samo što ove restriktivne mere nisu uspele da potkopaju rusku ekonomiju, čineći je samo jačom, već je Moskva održala i političke veze sa evropskim prestonicama.

Sada je pandemija koronavirusa jasno stavila do znanja da ruske vlasti nisu neprijatelj Evropi.

Nemački portal piše da su ruske vlasti, osetivši rastući nesklad između Sjedinjenih Država i Evropske unije, počele da ukazuju rukovodstvu EU na mogućnost bliže saradnje.

- Advertisement -

Štaviše, portal je u izjavi stalnog predstavnika Rusije pri Evropskoj uniji Vladimira Čižova video mogućnost formiranja vojne alijanse koja će zameniti NATO.

Kao što je navedeno u članku, Čižov je ukazao na spremnost ruskih trupa da učestvuju u operacijama vojne komande Evropske unije, koje se izvode u trećim zemljama.

Pored toga, spomenuo je i postojanje zajedničkih interesa u bezbednosnoj politici i ekonomiji, a još veće zbližavanje sa Rusijom značajno će poboljšati izglede evropskih sila.

“Ako EU želi da zadrži svoj ekonomski uticaj u multipolarnom svetu i da nastavi uspon zemalja u razvoju, biće joj potrebna bliska ekonomska saradnja sa Rusijom,” citirao je nemački portal Čižova.

Diplomata je takođe podsetio da Rusija ne odustaje od planova najavljenih pre nekoliko godina za stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora od Vladivostoka do Lisabona.

Istovremeno, Evropa ne bi trebalo da se boji reakcije SAD-a, piše Di Velt, budući da će Rusija možda krenuti da brani EU umesto NATO-a.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti