NEMAČKI MEDIJI: Ismevanje Srbije i kritike na račun vlasti

Obavezno pročitajte

Mediji iz Nemačke od situaciji u Srbiji

Prvo je Srbija kontrolisala epidemiju, a sada epidemija kontroliše Srbiju – ovako nemački list „Frankfuter Algemajne“ piše o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji.
Srbija je bila, kažu Nemci, na dobrom putu. Dok je Evropa gledala Italiju, Španiju i Francusku početkom godine, Balkan je ostao miran tokom pandemije.

– Iako su odgovorni u Beogradu u početku umanjili opasnost od razvoja, u martu su shvatili da to nikako nije „najsmešniji virus čovečanstva“, kako je vladin savetnik za zdravstvo pričao u februaru.

- Advertisement -

Stroge mere predostrožnosti koje su uvedene na početku epidemije, odavale su utisak je da je Srbija stavila pandemiju pod kontrolu što je bolje mogla, ali onda su raspisani izbori i dozvoljene utakmice sa 25.000 navijača.

– Tokom predizborne kampanje, društveni život u Srbiji bio je otvoren do stepena koji se gotovo i nigde drugde na kontinentu nije mogao videti. Dato je i zvanično odobrenje za ponovno dozvoljavanje velikih sportskih događaja – piše Algemajne.

Predsednik Skupštine, ministar odbrane i šef odeljenja za Kosovo su nakon proslave SNS-a na izborima pozitivno testirani na koronu.

– Nakon što je vladajuća Srpska napredna stranka trijumfalno pobedila na izborima koje je bojkotovao veliki deo opozicije, u prepunom sedištu naprednjaka u Beogradu došlo je do raskošne proslave – uključujući tradicionalni ples – kolo, poljupce i zagrljaje.

BIRN je objavio podatak da su vlasti držale stvarne podatke obolelih i umrlih u tajnosti pre izbora. Vlada je ove navode odbacila, a premijerka Ana Brnabić kao primer navela „da bi osoba koja je pozitivno testirana na koronu mogla da umre i ako je udari autobus na putu za bolnicu“.

– Događaji u proteklih nekoliko dana, međutim, pokazuju da je situacija ozbiljna. Pored posebno pogođenog Novog Pazara, gde je bolnica, kako se izveštava, u potpunosti pretrpana, a vojska postavlja šatore, i drugi gradovi, poput Kragujevca i Vranja, proglasili su vanredno stanje ili uveli stroga ograničenja.

Iz ekonomskih razloga, vlada ipak pokušava da izbegne potpuno „zatvaranje“ kao u martu i aprilu, jer se očekuje da će drugo sveobuhvatno gašenje javnog života imati ozbiljne ekonomske posledice.

– Upadljivo je da prema izveštajima u medijima pod državnom kontrolom sve izgleda u redu, ali takve procene su u sukobu sa velikim brojem video zapisa i izveštaja o iskustvima na društvenim mrežama, koji pokazuju potpuno drugačiju sliku: tamo možete videti prepune bolnice u kojima ljudi u hodnicima čekaju pomoć. Ili gužvu u Beogradu ispred hitne pomoći gde medicinska sestra pacijentima kaže da nema testova i da bi trebalo da se vrate posle 15. jula.

Ostavite komentar

Najnovije objave

NAPETO NA KOSMETU: Najavljeno povlačenje specijalnih jedinica do 15h, građani se okupili i čekaju

Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da još nisu pušteni Srbi koji su juče privedeni u...

Još priča na sličnu temu