Nemačka masovno proteruje ruske diplomate – Rusija uzvraća istom merom

Obavezno pročitajte

Nemačke vlasti su donele odluku o masovnom proterivanju ruskih diplomata, a Moskva je, kao odgovor na to, odlučila da uzvrati istom merom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Nemačke vlasti su donele odluku o novom masovnom proterivanju službenika ruskih diplomatskih predstavništava u Nemačkoj. Snažno osuđujemo postupke Berlina koji nastavlja da demonstrativno uništava celu strukturu rusko-nemačkih odnosa, uključujući i diplomatsku dimenziju“, navodi se u saopštenju.

- Advertisement -

Kako je precizirano, nemačka strana je, uprkos višestrukim obećanjima da nema nameru da razglašava tu priču javnosti, ipak prekršila obećanja tako što je o svojoj nameri obavestila predstavnike medija koje redovno koristi za „kontrolisano curenje informacija“ i plasiranje dezinformacija.

„Kao reakcija na neprijateljske postupke Berlina, ruska strana je donela odluku o recipročnom proterivanju nemačkih diplomata iz Rusije, kao i da značajno ograniči maksimalni broj zaposlenih u nemačkim diplomatskim predstavništvima u na teritoriji Ruske Federacije. O tome je zvanično obavešten ambasador Nemačke u Rusiji Andreas fon Gajr tokom razgovora u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova 5. aprila 2023. godine“, saopštio je ruski spoljnopolitički resor.

Proterano preko 20 diplomata

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je za Sputnjik da je iz Berlina proterano preko 20 ruskih diplomata.

Ona je istakla da je i iz Rusije takođe proterano više od 20 nemačkih diplomata.

Let iz Moskve u Berlin povezan sa promenom sastava diplomatskih misija

Nemački mediji su saopštili da je, bez obzira na zabranu letova ruskih kompanija, direktnim letom iz Moskve u Berlin jutros stigao avion koji se nakon nekoliko sati vratio nazad u Rusiju.

„Savezna Vlada i ruska strana poslednjih nedelja su komunicirale po pitanju kompletiranja relevantnih predstavništava u inostranstvu. Današnji let je povezan sa tim“, pojasnio je za Sputnjik izvor u nemačkom MIP-u.

Izvor iz nemačkog Ministarstva takođe je izjavio da su nemačke vlasti primile k znanju saopštenje ruskog MIP-a u vezi sa proterivanjem ruskih diplomata.

Situacija sa proterivanjem diplomata

Nemački list „Fokus“ je 25. marta, pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, saopštio da šefica nemačke diplomatije Analena Berbok planira da proglasi personama non grata više od 30 ruskih diplomata koji su akreditovani u Berlinu. Prema pisanju lista, nemačke snage bezbednosti smatraju da pomenute diplomate navodno koriste diplomatski status za nelegalno prikupljanje političkih, ekonomskih, vojnih i naučnih informacija koje se naknadno koriste prilikom sabotaža i za širenje dezinformacija.

Portparolka nemačkog MIP-a Andrea Zase 27. marta nije potvrdila tu informaciju, ali je istakla da ta mera „u obliku u kojem je predstavljena u članku u ovom momentu nije predviđena“. Komentarišući te navode, izvor iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova je saopštio da je Rusija već spremila oštar odgovor na proterivanje svojih diplomata iz Nemačke, te da će se on „svideti“ Berbokovoj.

Konačno, 21. aprila u medijima se pojavila informacija da je Berlin inicirao smanjenje ruskog diplomatskog prisustva u Nemačkoj.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu